вівторок, 21 жовтня 2014 14:00

В мережу виклали рідкісний запис гімну "Ще не вмерла Україна" сторічної давнини

В мережу виклали рідкісний запис гімну "Ще не вмерла Україна" сторічної давнини

Народний депутат Володимир Ар'єв на своїй сторінці у Facebook пише:"Я сьогодні отримав перлину колекції - унікальну й рідкісну річ. Це грамплатівка 1916 року з першим в історії розтиражованим записом "Ще не вмерла Україна!", виданому в США студією Columbia. Співає Михайло Зазуляк".

Хоча з моменту виконання запису минуло уже майже сто років, однак завдяки високій якості запису ми можемо насолоджувати чудовим голосом уродженця Львова Михайла Зазуляка.

Про самого співака відомо зовсім небагато. Він народився у 1887 році у Львові. Закінчивши гімназію, працював учителем української мови та літератури. На початку 1910 року разом з родиною переїхав до США, де співав у хорі Метрополітен-опери.

Англійською мовою оволодів досить швидко, але, щоби бути серед українців, вступив до товариства "Українська бесіда", при якому продуктивно працювали драматичний театр, оркестр і хор.

1915 рік був дуже врожайним і продуктивним для співака. Саме тоді Михайло налагодив контакти з американською компанією "Колумбія", на замовлення якої здійснив перші записи українських пісень. А вже наступного року він вперше у світі записав на платівку славетний гімн "Ще не вмерла Україна".

 

Зараз ви читаєте новину «В мережу виклали рідкісний запис гімну "Ще не вмерла Україна" сторічної давнини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути