четвер, 12 лютого 2015 15:16

В Європі епілепсію лікували порошком з людських черепів - вчені

В Європі епілепсію лікували порошком з людських черепів - вчені
Просверлений череп з Отранто. Фото: Gino Fornaciari/University of Pisa

Палеопатологи Валентина Джуффра (Valentina Giuffra) і Джино Форнічарі (Gino Fornaciari) з Університету Пізи пояснили походження отворів, просвердлених в черепі XV століття, який зберігається в кафедральному соборі міста Отранто на півдні Італії.

Коли в серпні 1480 року флот Османської імперії захопив це місто, частина міщан, щоб уникнути смерті або продажу в рабство, сховалася в міському соборі. Великий візир Гедіке Ахмед-паша, який очолював турків, запропонував жителям прийняти іслам в обмін на свободу і безпеку. Після їхньої відмови турецькі солдати увірвалися в собор і вбили більшість людей, які знаходилися в ньому. Тим же, хто уникнув загибелі, було знову запропоновано прийняти іслам, але вони відмовилися і 14 серпня 1480 року були страчені.

Вони увійшли в історію як отрантські мученики. Згідно з переказами, їх було 813 чоловік. У 1771 році римський папа Климент XIV зарахував отрантських мучеників до лику блаженних, а в 2013 році Бенедикт XVI провів канонізацію мучеників. Після беатифікації 1771 мощі мучеників, що раніше знаходилися в храмах Неаполя і Бовіно, були повернуті в Отранто, де зберігаються в семи скляних шафах в міському соборі.

Один з черепів привернув увагу вчених тим, що мав 16 акуратно просвердлених отворів. Згідно з гіпотезою італійських дослідників, ці отвори є результатом видобутку кісткового порошку, який в середні століття і на початку нового часу часто використовувався як ліки. Такий порошок рекомендували застосовувати при паралічі, епілепсії, судомах, інсульті. Засіб продавалося під назвою Cranium humanum. Італійський медик XII століття Микола Препозит писав, що порошок з людського черепа допомагає при епілепсії. У 1620 році моравський медик Андреса Глорез рекомендував пити розчинений у білому вині порошок Cranium humanum при сильних менструальних кровотечах. Багато авторів погоджувалися з тим, що найкраще використовувати череп людини, який загинула насильницькою смертю і залишилася непохованим. У першій половині XVIII століття, як зазначає британський вчений Джон Хілл, старі черепи з полів битв поставлялися з Ірландії аптекарями континентальної Європи для виготовлення Cranium humanum. Засіб згадувалося в фармацевтичних працях аж до середини XVIII століття.

Італійським дослідникам не дозволили витягнути череп з вітрини для більш детального огляду. Але через скло вони змогли оцінити характерну форму отворів та їхні ідеально рівні краї. Такий результат міг дати інструмент з заокругленим лезом, яким зішкрібали порошок з поверхні кістки. Вчені вважають, що порошок з черепа добували в 1771 році, коли останки мучеників були перенесені в Отранто.

Зараз ви читаєте новину «В Європі епілепсію лікували порошком з людських черепів - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути