вівторок, 18 листопада 2014 16:53

В переддень роковин Голодомору в столиці відкриють виставку "Спротив геноциду"

В переддень роковин Голодомору в столиці відкриють виставку "Спротив геноциду"
Фото: Интересный Киев

Виставку "Спротив геноциду" відкриють в Українському домі 20 листопада о 14 годині. Виставка спростовує міф про відсутність опору українських селян більшовицьким грабіжникам напередодні та під час Голодомору. 17 стендів унікальних документів та фотографій, значна частина яких оприлюднюється вперше, розкривають масштаби спротиву, його форми і методи.

В її підготовці взяли участь українські історики. Зокрема, Володимир Тиліщак (керівник проекту), Володимир Бірчак, В'ячеслав Василенко, Володимир В'ятрович, Сергій Горобець, Володимир Іванченко, Ніна Лапчинська, Олександр Штоквиш, Богдан Патриляк (науковий консультант).

Відвідувачі зможуть переконатися, що український народ не сприймав покірно наругу влади і опір згасав лише зі зникненням фізичних сил через відсутність хліба. Чимало офіційних довідок ҐПУ, з яких знято гриф секретності, наводять факти боротьби — як збройної, так і саботування злочинних норм хлібозаготівлі. Щоденники тих часів, фото наочно ілюструють придушення спротиву провладними силами.

Страх перед українським визвольним рухом штовхнув Сталіна і його оточення до вчинення злочину 1932 – 1933 років. Повстання в Україні поставили під загрозу реалізацію планів Сталіна. Адже 56% протестних виступів у СРСР в першому півріччі 1932 року припадали на УСРР. Селяни, яким загрожував голод, нападали на зерносховища, де зберігалось відібране зерно, саботували роботу колгоспів. А з посиленням свавілля та викликаного ним голоду взялися за зброю: у 1932 році відбулося понад 1000 збройних повстань.

У відкритті виставки візьмуть участь: Міністр культури Євген Нищук, Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, Голова Українського інституту національної пам'яті к.і.н. Володимир В'ятрович, керівник авторського колективу виставки к.і.н. Володимир Тиліщак, співголова Громадського комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду '32-33 років в Україні Іван Васюник, виконавчий секретар комітету к.і.н. Олеся Стасюк.

Зараз ви читаєте новину «В переддень роковин Голодомору в столиці відкриють виставку "Спротив геноциду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути