пʼятниця, 15 березня 2013 12:35

В Іспанії виявили 4 нових види скам'янілих яєць динозавра

В Іспанії виявили 4 нових види скам'янілих яєць динозавра
Фото: science.compulenta.ru

Дослідники з Каталонського інституту палеонтології ім. Мігеля Крусафонта (англ. Miquel Crusafont Catalan Palaeontology Institute), вперше на місці розкопок у Коль-де-Нарго в провінції Леріда (Іспанія), виявили скам'янілі яйця динозавра, повідомляє informvest.com.

Цей регіон є батьківщиною різних типів геологічних утворень, які дали багатий і різноманітний "урожай" скам'янілостей динозаврів у всій Піренейській області.

"Яєчна шкаралупа, яйця і гнізда були знайдені у величезній кількості і всі вони належали динозаврам, зокрема, зауроподам. Досі в області був зареєстрований тільки один тип яєць: Megaloolithus siruguei. Після аналізу скам'янілостей, були виявлені ще чотири типи: Cairanoolithus roussetensis, Megaloolithus aureliensis, Megaloolithus siruguei і Megaloolithus baghensis", - пояснив Альберт Гарсіа Селлес, провідний автор дослідження з Каталонського інституту палеонтології ім. Мігеля Крусафонта.

Однією з основних проблем, з якою стикаються палеонтологи при вивченні копалин, є визначення віку осадових відкладень. Є скам'янілості, характеристики яких дозволяють враховувати вік останків. Тим не менше, ці скам'янілості часто зустрічаються в морських відкладеннях, а в земельних їх виявити дуже важко.

"Було виявлено, що різні типи яєць (oospecies) знаходяться в певних тимчасових інтервалах. Це дозволяє нам створювати біохронологічні ваги з точним датуванням. Коротше кажучи, завдяки колекції, знайденої в Коль-де-Нарго, ми визначили вік динозаврів, що жили між 67 і 71 мільйонами років тому", - сказав автор дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туристи покрали яйця динозаврів віком 65 млн років (ФОТО)

Палеонтологічні ділянки на півдні Європи, що містять рештки динозаврів, мають високу наукову цінність, так як вони дозволяють нам зрозуміти і таким чином відновити екосистему в кінці мезозойської ери.

Останні наукові дослідження показують, що фауна динозаврів на європейському континенті, які жили протягом короткого проміжку часу перед великим зникненням, приблизно 66 мільйонів років тому, могла бути аналогічною на південній стороні Піренеїв.

Дуже важливим вважається відкриття скам'янілостей Cairanoolithus. Якщо враховувати, що цей тип яєць відомий тільки на півдні Франції, то тоді вони є першими у своєму роді, які були знайдені на Піренейському півострові.

За словами Гарсіа Селлес, це відкриття є новим доказом зв'язку між динозаврами, які жили у Франції і динозаврами, що жили на Піренейському півострові близько 70 мільйонів років тому.

Крім того, знаходження яєць і гнізд динозаврів доводить, що ці зауроподи використовували Коль-де-Нарго, як місце гніздування протягом багатьох років.

"Раніше, ми ніколи не знаходили так багато гнізд в одній області. Крім того, наявність різних видів яєць на тому ж рівні припускає, що різні види динозаврів поділяли один і той же район гніздування", - підсумував учений.

Зараз ви читаєте новину «В Іспанії виявили 4 нових види скам'янілих яєць динозавра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути