пʼятниця, 19 лютого 2016 11:38

В Африці знайшли людські останки, яким понад 2 мільйони років

В Африці знайшли людські останки, яким понад 2 мільйони років

Знайдені останки містять ознаки різних видів Homo. Про це повідомляє "Наука і життя".

Зовсім нещодавно у Стеркфонтейні (ПАР) знайшли фалангу пальця і ​​корінний зуб (крім цього, ще дві кістки, але їх поки що досліджують). На думку археологів, останки можна співвіднести з шарами, де раніше виявили знаряддя праці, яким близько 2,18 млн років. За словами Домініка Стратфорда (Dominic Stratford) з Університету Вітватерсранда: "кістки цікаві не тільки тим, що асоціюються з ранніми кам'яними знаряддями, але і з набором інтригуючих ознак. Вони породжують більше питань, аніж відповідей ".

Знайдена фаланга значно більша, ніж будь-яка інша аналогічна кістка раннього гомініда з ПАР того ж віку. "Вона майже ціла і є цікавою сумішшю сучасних та архаїчних рис. Наприклад, фаланга помітно вигнута - більше, ніж у Homo naledi, але так само, як у давнішого виду Australopithecus afarensis ", - зазначив Домінік Стратфорд.

Вигнутість пальців зазвичай вважають ознакою того, що їхній власник проводив багато часу на деревах. Однак, в такому разі на кістці мають бути сліди кріплення розвинених м'язів, а тут вони відсутні. "По формі палець схожий на фрагментарну знахідку з Олдувайської ущелини, яку співвідносять до Homo habilis, але вона значно більша", - додав дослідник.

Щодо корінного зуба, то він належав дорослому індивідууму, причому, судячи з форми і співвідношення розмірів горбків на поверхні, комусь із ранніх представників виду Homo.

Це далеко не остання знахідка в Стеркфонтейн: в тих залах, де зараз ведуться розкопки, повномасштабних досліджень раніше не було. Те, що знайшли зараз, походить з верхнього шару, тоді як вже відомо, що найнижчий, найдавніший шар у печерах датується часом близько 3,67 млн років.

Зараз ви читаєте новину «В Африці знайшли людські останки, яким понад 2 мільйони років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути