четвер, 20 грудня 2012 12:04

Усипальницю російського генерала грабували не один раз

Усипальницю російського генерала грабували не один раз
Олексій Єрмолов - головнокомандувач на першому етапі Кавказької війни. Фото: kavkaz-uzel.ru

Долю розграбованої фамільною усипальниці Єрмолових в Орлі вирішували на розширеному засіданні комісії з благоустрою поховання. Восени цього року в прибудові Троїцької церкви, де знаходиться склеп, проходили відновлювальні роботи. Саме тоді виявили, що він був колись розкритий. За фактом вандалізму порушено кримінальну справу. У ситуацію втрутилися фахівці Російської академії наук. Тепер їм належить визначити, як і коли була розграбована могила героя війни 1812 року.

Скандал навколо сімейної усипальниці генерала Єрмолова почався восени цього року. Тоді при реконструкції церкви робітники прийнли за будівельне сміття фрагменти одягу, труни і людські останки. Те, що порожня діра в фундаменті і є поховання великого воєначальника, змогли визначити тільки фахівці. Історики припустили, що поховання було розорене ще в першій половині минулого століття. Мародерів тоді цікавили натільні хрести, нагороди, золото і зброя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Плиту 19 століття зі склепу Артема Терещенка знайшли на господарському подвір'ї

"Період розграбування відбувався з 30-го по 40-ті роки, - розповідає заступник директора Інституту археології Російської академії наук Ася Енговатова. - І, найімовірніше, неодноразово. Ніяких залишків не було".

Тепер спорожнілу усипальницю вивчають фахівці Інституту археології Російської академії наук. Антропологи роблять висновки на підставі огляду і аналізу уцілілих решток. Вже з'ясовано, що вони належать двом близьким родичам, чоловікам різного віку.

Усередині колись багатого поховання 19 століття сучасні вчені знайшли також хімічний олівець початку двадцятого століття і фари автомобіля сорокових років. Все це підтверджує - могилу плюндрували не один раз. Коли саме - фахівцям ще належить з'ясувати. Археологічні роботи в сімейній усипальні генерала Єрмолова продовжаться навесні наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Усипальницю російського генерала грабували не один раз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути