пʼятниця, 12 вересня 2014 14:30

Уряди СРСР і Британії уповільнювали об'єднання Німеччини 24 роки тому

14 років тому цього дня був підписаний договір про об'єднання Німеччини.

Автор: ubr.ua
 

12 вересня 1990 року підписали державний договір про остаточне врегулювання щодо Німеччини, укладений між Німецькою Демократичною Республікою та Федеративною Республікою Німеччина, а також Францією, США, Великобританією і СРСР в Москві. Він набув чинності 15 березня 1991 року.

Даний договір, також званий Договором про суверенітет, став результатом переговорів у форматі "два плюс чотири", на яких обговорювалися зовнішньополітичні аспекти об'єднання двох німецьких держав: державні кордони, приналежність до зовнішньополітичних блоків, чисельність збройних сил.

Британський уряд зробив спробу сповільнити об'єднавчий процес, зажадавши надати йому після об'єднання Німеччини право на проведення військових навчань на території колишньої НДР. Радянська сторона відкинула цю вимогу.

В ході переговорів в ніч з 11 на 12 вересня державному секретарю США Джеймсу Бейкеру на прохання його німецького колеги Ганса-Дітріха Геншера вдалося переконати британську сторону відмовитися від своєї вимоги.

Представники Великобританії, США, СРСР та Франції виступили 2 жовтня 1990 року в Нью-Йорку із заявою про призупинення своїх прав і обов'язків щодо Берліна та Німеччини в цілому з моменту об'єднання Німеччини до набуття чинності Договору про остаточне врегулювання питання щодо Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Уряди СРСР і Британії уповільнювали об'єднання Німеччини 24 роки тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути