пʼятниця, 25 травня 2018 15:41

"Умів вести за собою маси" - 5 спогадів про Симона Петлюру

"Умів вести за собою маси" - 5 спогадів про Симона Петлюру
До дня смерті Петлюри зібрали спогади про українського діяча. Фото: "Дзеркало тижня"

Головного отамана військ УНР Симона Петлюру вбив 25 травня 1926 року агент НКВС Самуїл Шварцбард. Похований на кладовищі Монпарнас у Парижі.

До річниці його смерті Gazeta.ua підготувала 5 спогадів сучасників про Симона Петлюру.

"Петлюра був надзвичайно енергійний, відданий ідеї ентузіаст з великою вірою в українську справу. Він умів захоплювати своїм запалом інших, умів вести за собою маси, кликати їх до тяжкої боротьби й жертв", - керівник уряду Директорії Ісаак Мазепа.

"Дрібний банковий бухгалтер і маленький журналіст, що випадково, примхою революції і недолею нашої убогості… повірив у те, що він — генерал, отаман, командуючий армією", - голова уряду УНР Володимир Винниченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, як чекісти готувалися до суду над вбивцею Петлюри

"Передо мною була "звичайна" людина, середнього зросту, з енергійним обличчям, розумними очима, але він зовсім не викликав страху, скоріше приваблював своїм виразом. Для мене повстала загадка, чому, так здавалось би, по першому вражінню, "звичайна" людина користується такою великою популярністю, яку внутрішню силу повинна вона мати, щоб керувати масами, щоб стати на чолі цілого народу", - шеф штабу Армії УНР Володимир Сінклер.

"Петлюра мені завжди уявлявся як надзвичайно честолюбна людина демагогічного штибу з великою авантюрною жилкою, але щирий у своїх ставленнях до України і потім чесний у грошовому відношенні. Це сентиментальнічаючий ідеаліст, з дуже легким культурним багажем", - гетьман Української держави Павло Скоропадський.

"Значно перевершив Скоропадського своїм організаторським талантом і можна лише щиро пошкодувати, що не він у той час був Гетьманом", - начальник штабу гетьмана Борис Стеллецький.

Державний, військовий та політичний діяч Симон Петлюра народився 22 травня 1879 року у предмісті Полтави. Батько Симона Василь Петлюра займався візницькою справою. Мав три екіпажі та двох найманих робітників. Мати Ольга походила з полтавського роду Марченків.

Зараз ви читаєте новину «"Умів вести за собою маси" - 5 спогадів про Симона Петлюру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути