Ексклюзиви
середа, 06 травня 2015 17:55

Українські козаки у реалістичних картинах Сергія Васильківського
29

Бандурист з хлопчиком
Фото: humus.livejournal.com
Весняний день
Військовий писар, 1900
Гармаш (козак-артилерист) часів гетьмана Мазепи
Задунайський запорожець, 1900

Сьогодні вашій увазі пропонуємо унікальні картини художника початку ХХ століття Сергія Васильківського, на яких він зобразив життя та побут українських козаків.

Типовий сюжет Васильківського - озброєний козак-вершник в степу або група козаків на сторожі, в кінному поході чи на відпочинку( "Козачий пікет", 1888, "Вартові Запорозьких Вольностей" ("Козаки в степу"), близько 1890, "На варті", близько 1890, "Козак в степу. Тривожні ознаки"). До цієї групи творів близькі й краєвиди, в назвах яких народна пам'ять зберегла інформацію про історичне минуле ("Козача левада", близько 1890).

Картина "Вартові Запорізьких Вольностей" вважається найзначнішим твором митця на історичну тему. Два вершники, зупинивши коней, вслухаються в тишу безлюдного, випаленого сонцем степу. В міцних постатях - впевненість і гідність. Зображені зі спини, в легкому повороті вліво; попереду, на горизонті, блищить смуга Дніпра, справа - курган; над ними високе небо з хмарами: невід'ємні від пейзажу вони підсилюють його значимість.

Крім того, Сергій Василькіський був відомим портретистом - йому належать портрети Івана Гонти та Конашевича-Сагайдачного.

Зараз ви читаєте новину «Українські козаки у реалістичних картинах Сергія Васильківського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути