вівторок, 09 лютого 2016 13:45

Україна була найбільш "ленінізованною" країною світу

Україна була найбільш "ленінізованною" країною світу

Голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович у своєму інтрев'ю для Radio Svoboda розповідав , чи являється Володимир Путін соратником декомунізаційного процесу в Україні та про перспективи декомунізації.

Володимир Путін в якійсь мірі взяв участь в українській декомунізації, оскільки він також негативно висловлюється щодо Леніна і Сталіна, але в іншому світлі..

Однак, у Президента Путіна фрагментальні уявлення про історію. На його думку, крах Радянського Союзу — міжнародна трагедія XX століття, а з іншої сторони і крах Російської імперії також катастрофа. Путін - абсолютно імперський політик, для нього головне - це велич Російської імперії.
Радянський Союз як об'єднання окремих республік, що мають чітко встановленні межі і є результатом визвольного руху України 1917-1920-х років. Ленін прекрасно розумів, що він повинен йти на якісь компроміси з точки зору політичного устрою і з точки зору культури. Тобто українізація, яку запропонували більшовики, - це була спроба утримати свою владу.

Симулякр -УССР мала позитивну роль у відтворенні української держави в 1991 році. Відомий факт , що перший варіант акту проголошення незалежності 24 серпня 1991 року називався саме "Акт відтворення незалежності", а написав його відомий дисидент, політв'язень Левко Лук'яненко. І лише після діалогу з комуністами прибрали слово "відтворення" і поставили слово "проголошення".

Впроваджуючи декомунізаційні заходи ми знімаємо комуністичну верству, але потім наражаємося на наступний шар Російської імперії. Багато людей сприймають в штики повернення до російської імперської топоніміки, особливо в сучасній ситуації протистояння України і Росії. Наприклад, про таке місто, як Кіровоград, який повинен бути перейменований. Історична назва Єлисаветград, але якщо подивитися ще глибше, то маємо Інгульську фортецю Війська Запорізького. Інститут національної пам'яті знаходить коріння і в інших населених пунктах, тому апелювання ,що лише Російська імперія тут засновувала міста, є несправедливим.
У 2016 році ми отримаємо нову карту України, на якій вже не буде понад 900 назв, пов'язаних з комуністичним минулим. Інститут національної пам'яті активно співпрацює з Меджлісом кримсько-татарського народу, відповідно, мова буде йти про повернення історичних кримсько-татарських назв.

Було кілька таких спроб в Україні слідом за іншими країнами Східної Європи в кінці 80-х - початку 90-х років, коли пішла хвиля "оксамитових революцій". Тоді теж зносили пам'ятники Леніну. До речі, Україна була найбільш "ленінізірованной" країною світу. У Росії було 6 тисяч пам'ятників Леніну, а в Україні - більше 5 тисяч (але ж треба враховувати території). На початку 90-х років частина їх була демонтована, здебільшого в західній Україні, де було найактивнішу націонал-демократичне антикомуністичний рух.

Потім була друга спроба - після "помаранчевої революції" за часів Ющенка. І тепер це вже третя спроба, яка була породжена, перш за все, Майданом.

Зараз ви читаєте новину «Україна була найбільш "ленінізованною" країною світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути