середа, 27 травня 2015 13:28

Вчені розшифрували історію наложниці чиновника епохи Мін
7

Фото: old.archeo-news.ru
На зображенні зліва малюнок китайських наложниць, праворуч - гробниця "пані Мей".
Написи на надгробному камені.
Знайдені всередині гробниці золоті прикраси.

У колишній столиці Китаю, місті Нанкіні, китайські археологи знайшли гробницю часів династії Мін (1368-1644) із золотими прикрасами. Браслети, ємності для пахощів, шпильки для волосся були інкрустовані дорогоцінними каменями - бірюзою, сапфірами та рубінами.

Однак найбільше вчених зацікавили два поховальні камені, що розповідають незвичайну історію життя "пані Мей", похованої в гробниці. Вперше про надгробні написи повідомляли в 2008 році, однак лише недавно вчені змогли розшифрувати й опублікувати їх.

Пані Мей була однією з трьох дружин Му Біна, герцога Цянь, який правив провінцією Юньнань. "Швидше за все, їй було 15, коли вона вийшла заміж, а чоловік, найімовірніше, був старший за неї на 30 років", - говорять дослідники.

"Вона була наложницею, на якій герцог одружився після того, як переїхав охороняти і правити провінцією Юньнань. Незважаючи на те, що у Мей не було такого ж статусу, як у двох інших дружин герцога, її власна сім'я, швидше за все, була багатою. Її прапрадід на прізвище Чен був генералом, "здобув перемогу у всіх боях" і отримав вотчину в "1000 сімей", - йдеться в статті.

Пані Мей виповнилося 21, коли герцог помер. Вона залишилася матір'ю-одиначкою, а її синові Му Цзуну було в той час всього 10 місяців. Тоді вона була "немитою і недоглянутою дівчиною", проте серйозно взялася за виховання своєї дитини.

"Їй вдалося управляти сім'єю за допомогою сильної дисципліни і старанності і тримати всі внутрішні справи під контролем, щоб ні у кого не було ніяких скарг. Вона закликала сина вчитися вранці і ввечері, і зуміла прищепити йому лояльність, синівську відданість і почуття обов'язку", - говориться в надгробній написах.

Пані Мей зуміла стати наставником для свого сина, який згодом отримав титул герцога і став улюбленцем китайського імператора. Мати давала своєму синові стратегічні військові поради про те, як мати справу з "варварськими племенами" і умиротворити їх.

Судячи з написів на надгробному камені, пані Мей померла в 1474 році у віці 45 років.

Зараз ви читаєте новину «Вчені розшифрували історію наложниці чиновника епохи Мін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути