пʼятниця, 12 серпня 2016 16:35

У водах Гонконгу виявили давній морський артефакт

У водах Гонконгу виявили давній морський артефакт

У водах Гонконгу виявили фрагмент якоря віком близько 1000 років.

Це - найдавніший з морських артефактів, знайдених у даному регіоні. Дослідники вважають, що тут може перебувати безліч історичних цінностей. Повідомляє "Новое Время".

"Ми дивимося на це, як на вершину айсберга, - розповідає археолог Білл Джеффрі. - Спеціальний адміністративний район Гонконг на 60% покритий водою, але водночас тут практично не проводили підводні археологічні роботи."

Фрагмент якоря (шток), знайдений Джеффрі, становить 1,8 м завдовжки і вироблений з граніту. Матеріал, а також зовнішній вигляд штока дали дослідникам підстави вважати, що його датують періодом династії Сун, що існувала в 960-1279 роках н. е. Ймовірно, якорем оснащували торгове судно.

Крім цього, дослідники знайшли у водах Гонконгу європейську корабельну гармату початку XIX ст. Припускають, що її використовували на торговому судні для захисту від піратів.

Джеффрі та інші учасники розраховують, що в майбутньому завдяки цим знахідкам в Гонконгу проводитимуть більше підводних археологічних робіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені розвіяли археологічний міф

"У Гонконгу розташовані 236 островів, так що тут може бути безліч місць аварій та інших місць, можливо, навіть доісторичних", - говорить Джеффрі.

Як повідомляли раніше, археологи з Гетеборзького університету виявили на Криті заможне поховання епохи пізньої бронзової доби.

Зараз ви читаєте новину «У водах Гонконгу виявили давній морський артефакт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути