пʼятниця, 19 квітня 2013 18:04

У США знайшли ядро, випущене з гармати в часи громадянської війни

Автор: Фото: archae.ru
  Гарматне 12-фунтове ядро, знайдене на місці битви при Франкліні
Гарматне 12-фунтове ядро, знайдене на місці битви при Франкліні

В американському місті Франклін, в парку, присвяченому історії громадянської війни, під час археологічних розкопках на місці майбутньої дороги було виявлене 12-фунтова гарматне ядро. Міська поліція перевірила небезпечну знахідку і визначила, що ядро ??не вибухонебезпечне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рідкісний документ за підписом Річарда III виставлять на аукціоні в США

Швидше за все, постріл з гармати цим снарядом був проведений 30 листопада 1864 під час битви за Франклін. Це остання знахідка, зроблена в історичному парку, присвяченому цьому бою. Раніше на його території вже закладалося два розкопи, тоді також були виявлені артилерійські снаряди, предмети побуту, уламки посуду.

Цього тижня у міській раді буде вирішуватися питання про субсидії розкопок, на археологічний супровід дорожніх робіт хочуть виділити 38720 доларів. Всього з федерального бюджету на проект з проведення доріг по історично важливим місцях виділено 1080 тисяч доларів.

Автор: Фото: archae.ru
  Генерал Худ командувач силами конфедератів у битві при Франкліні
Генерал Худ командувач силами конфедератів у битві при Франкліні

Найважчі бої під час битви за Франклін сталися уздовж сучасного проспекту Колумбія. Знайдене ядро ??є ще одним доказом для прихильників парку, які цікавляться історією міста і битви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільший англо-саксонський скарб виставлять на огляд

У битві за Франклін брало участь 30 000 жителів півночі під командуванням генерала Скофілда і 40 000 жителів півдня під командуванням генерала Худа. Мешканці півночі займали вигідну укріплену позицію, яка прикривала дорогу на Нешвілл. Південцям довелося провести фронтальну атаку позицій противника. Зазнавши важких втрат, конфедерати прорвали оборону генерала Скофілда. Незважаючи на це жителям півночі вдалося встояти і повернутися на колишні позиції. Вночі вони форсували річку Харлет і з'єдналися з основними силами федератів під командуванням генерала Томсона. В ході бою конфедерати втратили 4 500 осіб, янкі - 1 500 осіб убитими і 1000 полоненими.

Автор: Фото: archae.ru
  Картина. Битва при Франкліні
Картина. Битва при Франкліні

Зараз ви читаєте новину «У США знайшли ядро, випущене з гармати в часи громадянської війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути