понеділок, 03 грудня 2012 18:46

У Росії видали книгу про УПА з невідповідними фотографіями

У Росії видали книгу про УПА з невідповідними фотографіями
Фото: Ольга Скороход

Російське ФСБ відкрито здійснює пропаганду проти історії українського націоналістичного підпілля у роки Другої світової війни. Про це історик Володимир В'ятрович заявив на презентації своєї нової книги "Історія під грифом "секретно". Нові сюжети".

Зокрема, він оцінив книгу "Украинские националистические организации и формирования во Время второй мировой войны", що вийшла під егідою Служби зовнішньої розвідки ФСБ Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я думав, що хоч трохи допоможу своїй нації" - як "оунівці" грабували пошту

"Книгу присвячено, як випливає зі вступу, в основному ОУН і УПА. Але з-понад 80-ти фотографій, які там представлені, немає жодної фотографії Української повстанської армії. Всі фото, які там представлені, це фотографії Ваффен СС дивізії "Галичина" і світлини якихось поліцейських українських частин. Очевидно, вони гарніше виглядають для російського читача. Тому що там вишиванка і свастика вкупі, вони набагато краще говорять про "злочинну колабораціоністську суть українського націоналізму", ніж справжні повстанські фотографії, які зараз доступні", - зазначив він.

Крім того, на презентації виникло питання де пересічний читач може ознайомитися з оригінальними світлинами та документами УПА, не заходячи в архів.

Було проанансовано новий проект "Електронний архів визвольного руху". Він розроблений Центром дослідження визвольного руху та Львівським університетом ім. І, Франка. Презентація має відбутися в грудні, наразі ресурс знаходиться у тестовому доступі. В режимі он-лайн планують представити біля 7-8 тисяч документів.

? ?

Зараз ви читаєте новину «У Росії видали книгу про УПА з невідповідними фотографіями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

520

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути