середа, 29 липня 2015 16:31

У мережу виклали унікальні архівні фотографії Андрея Шептицького
30

1887 р., Краків. – Родина графа Івана та графині Софії з роду Фредрів Шептицьких. Фото з родинного фонду Марії Шептицької у Варшаві.
Фото: tsdial.archives.gov.ua
1865 р., Брухналь, повіт Яворів. – Метрика хрещення Романа-Марія-Александра Шептицького. ЦДІАЛ, ф. 358, оп. 1, спр. 1, арк. 1. Оригінал, рукопис.
 1892 р., 13–14 серпня, Христинопіль. – Заяви Андрея Шептицького до протоігуменату ЧСВВ про своє бажання вступити до Василіянського монастиря та про складення монашої професії. Оригінал, рукопис.
1893 р., Добромиль. – Андрей (Шептицький) – монах Добромильського монастиря ЧСВВ. ЦДІАЛ, ф. 764 (колекція фотографій).

150 років, 29 липня 1865 року у Прилбичах на Львівщині у графській родині народився митрополит Андрей (в миру - Роман) Шептицький. З цієї нагоди Центральний державний архів у Львові організував онлайн-виставку документів, присвячених Шептицькому.

Нагадаємо, Митрополит Андрей Шептицький - граф, єпископ Української греко-католицької церкви; з 17 січня 1901 до смерті — Митрополит Галицький та Архієпископ Львівський — предстоятель Української греко-католицької церкви. Належить до знатного галицького роду Шептицьких.

За час свого служіння значно розбудував греко-католицьку церкву як в Україні, так і за кордоном. Будучи одним із найбагатших людей Галичини щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям. У 1905 заснував Національний музей у Львові і придбав для нього велику к-сть експонатів. Підтримував українську економічну діяльність, сприяв відкриттю кооперативів. Як Галицький митрополит був депутатом Віденського парламенту та Галицького сейму, які однак не часто відвідував.

Зазнавав утисків більшовиків. Зокрема у 1939 році НКВДисти розстріляли його брата Лева і всю його сім'ю у родинному маєтку Шептицьких в Прилбичах. Помер 1 листопада 1944 року, його наступником став Йосиф Сліпий.

Зараз ви читаєте новину «У мережу виклали унікальні архівні фотографії Андрея Шептицького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути