середа, 25 листопада 2015 16:57

У "Меморіалі жертв Голодомору" відкрили виставку "Люди правди"

У "Меморіалі жертв Голодомору" відкрили виставку "Люди правди"

У середу, 25 листопада в Національному музеї "Меморіал жертв Голодомору" відкрилася виставка про "Людей правди". На ній представлені фото й історії 16 чоловіків та жінок, які своїми свідченнями та зусиллями добилися збереження фактів про Голодомор та інформували про це світову спільноту.

"Ці люди вірили, що зафіксована ними правда важлива для протистояння злу, яке вбиває мільйони людей. Завдяки їхнім зусиллям вдалося зберегти інформацію про один із найстрашніших злочинів XX століття – Голодомор. Через багато років ця інформація стала однією з причин краху комуністичного режиму, на руїнах якого постала незалежна Україна", — сказав голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Щороку до Дня пам'яті жертв Голодомору вибираємо одну з тем, щоб якомога ширше розповісти про трагедію Голодомору 1932–1933 років, нагадала Олеся Стасюк, директорка Національного музею "Меморіал пам'яті жертв Голодомору".

"Цього року такою темою є "Люди правди" – це ті, хто публікували статті в західній пресі, описували побачене й пережите у щоденниках чи просто фотографували той жах, що відбувався навколо, ризикуючи кар'єрою, свободою або навіть життям. Це журналісти, громадські діячі, політики, вчителі, селяни. Сьогодні ви можете побачити цих людей на нашій виставці."

Письменниця Оксана Забужко вважає виставку "Люди правди" найбільш своєчасною, і не тільки для українців.

"Ми лише останні два роки відкрили для себе, що проти України проводиться інформаційна війна — виявили, що Захід знає про Україну з подачі російської пропаганди. Треба усвідомити, що, оскільки СРСР від самого початку була терористичною державою, яка здійснювала масові злочини проти цивільного населення — ця чекістська інформаційна війна впродовж десятиліть була спрямована на покриття цих злочинів."

Загальнонаціональні заходи до Дня пам'яті жертв Голодомору пройдуть у суботу 28 листопада по всій Україні та у 36 країнах світу.

Зараз ви читаєте новину «У "Меморіалі жертв Голодомору" відкрили виставку "Люди правди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути