середа, 14 січня 2015 20:40

У Львові знімають історичний фільм про Українську Галицьку Армію
18

Фото: Надане Товариством "Пам'ять"

Зйомки історичного фільму "Дмитро Вітовський" відновили у Львові. Розпочали знімати картину ще 2012-го, через фінансові труднощі закінчення фільму відкладалося.

Фільм знімає Товариство пошуку жертв війни "Пам'ять", яке займається реконструкцією історичних подій. Учасники "Пам'яті" самі фінансують картину, реконструктори самі грають героїв. Сценарій написав голова Товариства Любомир Горбач разом з істориками.

Найбільше витрат іде на піротехніку та набої. У продовження стрічки вклали членські внески учасників товариства, які зібрали під кінець 2014 року. Хочуть встигнути презентувати фільм до 1 листопада - чергової річниці ЗУНР.

"Головна мета фільму - вплинути на молодь і її патріотичне виховання, - пояснює учасник "Пам'яті" Тарас Елейко. - Тому велику увагу зосереджуємо на спецефектах. Багато епізодів - це військові сутички. Хочемо показати українських вояків як зразок самопожертви заради української держави. Українська армія тоді, на початку Першої світової, була нечисельною, але сильною."

Зараз знято 25% картини. Уже вкладено 50 тис. грн. Потрібно ще близько 200 тис.

"Прикро, що державні установи не хочуть нам сприяти. Зараз треба один епізод зняти в музеї, і всі музейні заклади Львова кажуть за це платити - година у них коштує тисячу гривень. У чому ж тоді їх функція? Хіба не сприяти патріотичному вихованню молоді, хіба не в історичній просвіті?"

Сюжет фільму - створення Української Галицької Армії, її формування та визвольні змагання і державотворення. Дмитро Вітовський був військовим міністром ЗУНР, полковник, командувач УГА.

Головного героя грає депутат Львівської міської ради Тарас Симущак. У зйомках беруть участь також учасниками "Пам'яті", які зараз служать добровольцями в АТО та приїхали у відпустку. Фільм показуватимуть в кінотеатрах Львова, області, на місцевих телеканалах.

"Центральні телеканали зазвичай вимагають великі гроші, щоби показати вітчизняний фільм", - пояснює реконструктор.

Сьогодні "Пам'ятю" знято уже кільканадцять історичних фільмів.

Зараз ви читаєте новину «У Львові знімають історичний фільм про Українську Галицьку Армію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути