середа, 06 травня 2015 11:40

Спецтема: Донбас - terra incognita

У Львові старшокласники з Донбасу зустрілися із зв'язковою Романа Шухевича
6

Фото: Ярослав Тимчишин

5 травня до скромної квартири легендарної зв'язкової Романа Шухевича Дарії Гусак завітали троє старшокласників з Донецька. Молоді люди відвідали пані Дарію в рамках волонтерської мандрівки "Долаємо міфи."

Освітній проект, що має на меті розвінчувати на Донбасі міфи, пов'язані з Другою світовою війною, охопив вже п'ять тисяч старшокласників на сході України. Найактивніші учні вирішили поїхати на захід, щоб потім стати лекторами на показах документальних фільмів про УПА для свої співвітчизників.

91-річна Дарія Гусак розповідала гостям про свою підпільну роботу в УПА, а школярі зізнались, що тільки після приходу українських військ стали себе почувати захищеними. Ще рік тому боялися розмовляти українською, та носити національну символіку. "Десятикласники з Донецької та Луганської областей, вирішили розвіяти міфи про війну і самостійно проїхати понад тисячу кілометрів на Західну Україну. Троє молодих людей: одна дівчина з Сєверодонецька та двоє хлопців з Маріуполя побувавши на Волині і у Львові, зустрілися з ветеранами національно-визвольної боротьби. Згодом у себе на Донбасі вони покажуть фільм про цих ветеранів", – повідомив, координатор проекту з громадянської освіти у школах Донбасу, Олег Яценко.

Школяр з Маріуполя Даниїл Тюрин каже, що, незважаючи на російську пропаганду, частина мешканців міста - патріоти України. Знають історію Української Повстанської Армії та поважають її роль у становленні незалежності України.

Після повернення юні мандрівники планують проводити на Донбасі освітні лекції, влаштовувати покази документальних фільмів,та презентації офіційних історичних документів, які розповідають про УПА. Таким способом сподіваються переконати своїх однолітків, які підтримують агресію Росії, змінити думку і стати патріотами України.

Зараз ви читаєте новину «У Львові старшокласники з Донбасу зустрілися із зв'язковою Романа Шухевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути