пʼятниця, 22 травня 2015 14:55

У кожній гуцульській садибі були кузня і ставок - фотографії
9

Ґражда або «хата з брамами» – це садиба закритого типу, боковими стінами якої є господарські будівлі (комора, хлів, кузня і т.д.), що слугують додатковим укріпленням та утепленням.
Фото: forko.livejournal.com
Основною перевагою є неприступність для хижаків,як чотириногих, так двоногих, а також стійкість перед сніговими заметами. Була поширена на Гуцульщині у XVII – XIX ст. У цій садибі в Криворівні жила Параска Миронівна Харук, ровесниця Івана Франка. Вона знала багато тутешніх леґенд та міфів, тому Франко був в неї частим гостем.
Дах хати-ґражди зроблено із ґонти – колотої дошки із смереки.
Вікна виходять лише в середину двору.
Двір з середини.Садиба мала 2 входи – верхня брама і нижня брама. За нижньою брамою була кузня і ставок.

Сьогодні вашій увазі пропонуємо дізнатися, в яких садибах жили гуцули ще по середини минулого століття.

Ґражда - садиба, гуцульський осідок; комплекс житлового будинку і господарських будівель, які утворюють замкнутий, зазвичай, прямокутний дворик. Такий тип забудови характерний передусім для Гуцульщини.

Ґражда з її різними спорудами (високими й низькими, широкими й вузькими) нагадує фортецю, проникнути до якої можна лише через ворота і хвіртку. Виникли ґражди, мабуть, через потребу захисту від лихих людей і диких звірів, сильних вітрів і снігів.

Відомо, що на Гуцульщині в XIII—XIV ст. було розвинене слов'янське відгінне тваринництво. Основну виробничу ланку становили великі сім'ї, общини, які селилися окремими групами. Сіл практично не було. Садиби були розкидані по горах і долинах далеко одна від одної. Така ізольованість общин, специфіка ведення господарства, постійна загроза з боку хижих звірів змушували гуцулів обносити житло глухою загородою, що привело до виникнення своєрідного типу садиби - ґражди, замкнутої забудови з хатою, господарськими будівлями та високою загорожею навколо подвір'я, викладеного камінням.

Зараз ви читаєте новину «У кожній гуцульській садибі були кузня і ставок - фотографії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути