середа, 17 серпня 2016 14:25

У Чорногорії виявили давні палаци

У Чорногорії виявили давні палаци

Команда польських археологів з Варшавського університету виявила в Чорногорії два палаци іллірійських правителів.

Палаци були знайдені під час розкопок у стародавньому городищі Рисон, що розташований поруч зі старовинним чорногорським містом Рисан. Це місто колись був столицею відомої цариці Тевти Нестримної, чиї дії стали причиною Першої Іллірійської війни в 229 до н. е. Тевта зійшла на трон після смерті свого чоловіка, короля Агрона. Повідомляє Planet Today.

Команда дослідників з Науково-дослідного центру античності виявила фундаменти двох великих будівель. Знахідки датують 3 століттям до н. е. Один із знайдених елліністичних палаців був побудований в 260 році до н. е., а другий після 250 р. до н. е.

Вчені вважають, що палаци належали відомому іллірійському королю Баллайосу і цариці Тевте. Досі на даній території розкопки не проводилися, так що дослідники не уявляють , які скарби можуть бути приховані під землею. Відомо лише кілька збережених місць, які належали грецьким правителям. Тому руїни, виявлені в Рисоне, є несподіваним і вражаючим прикладом іллірійської архітектури.

"Розташування будівель, їх масштаб, план і методи будівництва абсолютно унікальні, у порівнянні з відомими прикладами іллірійської архітектури, в тому числі з спорудами вже виявленими раніше в Рисане. Виявляється, ми виявили місце, згадуване в стародавніх джерелах. Це непересічний випадок в археології. Зазвичай ми не можемо визначити конкретне місце розташування важливих подій, наприклад, таких як точне місце смерті Цезаря", - пояснив професор Дикзек.

За словами дослідників, стара частина палацу являла собою велику кімнату у вигляді мегарона з з місцем для вогнища, розташованим в центрі. Там було виявлено пожертвування, що становило 30 монет. Палац оточували з двох сторін мармурові колони, в кімнаті були знайдені фрагменти розкішного еллінського посуду. Поряд з мегароном знаходилося приміщення для зберігання амфор. Палац був спалений під час війни, але руїни стали основою для наступного палацу. На місці мегарона розташовувалася кухня або банкетний зал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Туреччині досліджують древній релігійний центр

Другий палац був пошкоджений і пограбований в давнину. Проте розкопки показали, що поверхнї стін прикрашали опуклі зображення. Підлога була зроблений з плоских плит або вапняку. Втім, можливо, що пізніше його замінили дрібною галькою, яка була викладена у вигляді мозаїки. Дослідники також виявили фрагменти двох великих дверних молотків. Палац був розділений на три частини. Один з входів був прикрашений відлитими напівколонами. Пізніше на руїнах цього палацу була побудована лісопилка.

Як повідомлялося раніше, у Польщі почалися розкопки легендарного "золотого поїзда" нацистів. При відступі в ньому сховали золото та інші награбовані скарби Третього Райху.

Зараз ви читаєте новину «У Чорногорії виявили давні палаци». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути