четвер, 31 березня 2016 18:07

Топ-5 економічних криз в історії людства

Топ-5 економічних криз в історії людства

ENCYCLOPEDIA BRITANNICA склала рейтинг наймасштабніших економічних криз в історії.

1. Кредитна криза 1772 р.

Ця криза виникла в Лондоні і швидко поширилася по всій Європі.

У середині 1760-х Британська імперія отримала величезні статки через свої колоніальні володіння та активну торгівлю. Такий стан речей створив оптимістичні настрої і швидко розповсюдив тенденцію отримання кредитів у британських банках. Але справи змінилися 8 червня 1772 року. Партнер британського банківського дому "Ніл" Олександр Фордайс, щоб уникнути погашення заборгованості, втік до Франції.

Новина швидко поширилася і викликала паніку в Англії. Кредитори почали створювати довгі черги перед британськими банками для отримання готівки. Далі криза швидко поширилася по всій Європи, а також в британських колоніях.

Історики стверджують, що економічні наслідки цієї кризи були одним з основних факторів, що дали поштовх для американської революції.

2. Велика депресія 1929-39-х рр.

Це було найстрашнішим фінансовим лихом 20-го століття.

Багато хто вважає, що Велика депресія була викликана крахом акцій на Уолл-стріт в 1929 р. Депресія тривала майже 10 років і призвела до масових падінь доходів, рекордних показників безробіття та скорочення обсягу виробництва, особливо в промислово розвинених країнах. У Сполучених Штатах рівень безробіття досяг майже 25 % в 1933 році.

3. Нафтова криза 1973 р.

Криза почалася з ОПЕК (Організація країн-експортерів нафти) , в яку входять здебільшого арабські країни. Організація прийняла рішення вжити заходи у відповідь проти США щодо постачання Держави Ізраїль зброєю під час четвертої арабо-ізраїльської війни. Країни ОПЕК оголосили нафтове ембарго, різко зупинивши експорт нафти в США. Це викликало серйозну нестачу нафти і серйозний стрибок цін на "чорне золото".

Такі обставини спровокували економічну кризу в США і в багатьох інших розвинених країнах. Економісти назвали цей період "стагфляція" (стагнація та інфляція). Країни потребували декількох років, щоб повернути докризові показники.

4. Азійська фінансова криза 1997 р.

Ця криза виникла в Таїланді в 1997 році і швидко поширилася по Східній Азії.

Розвиток економік країн Східної Азії: Таїланду, Індонезії, Малайзії, Сінгапуру, Гонконгу і Південної Кореї (відомі як "азіатські тигри") викликало оптимістичні настрої серед населення. Це призвело до надміру кредитів і до великої кількості боргів в цих країнах. У липні 1997 р. тайський уряд відмовився від фіксованого обмінного курсу по відношенню до долара США, посилаючись на брак валютних ресурсів.

Цей факт розвіяв паніку на азіатських фінансових ринках і швидко призвів до широкого реверсування мільярдів доларів іноземних інвестицій. Міжнародний валютний фонд повинен був втрутитися, щоб створити рятівні умови для найбільш постраждалих економік, аби уникнути дефолту.

5. Фінансова криза 2007-2008-го рр.

Фінансова криза 2007-2008-го рр. викликала велику рецесію, яка розсіяла хаос на фінансових ринках по всьому світу.

Викликана розпадом житлової "бульки" в США, криза призвела до краху один з найбільших інвестиційних банків у світі. Це спровокувало до розпаду ключових фінансових установ і підприємств. Минуло майже десятиліття , щоб повернутися до нормального життя, витираючи мільйони робочих місць і мільярди доларів доходу.

Зараз ви читаєте новину «Топ-5 економічних криз в історії людства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути