середа, 29 травня 2013 15:02

"Те, що в окопах не буває атеїстів, говорить не проти атеїстів, а проти окопів"

"Те, що в окопах не буває атеїстів, говорить не проти атеїстів, а проти окопів"
Фото: fbc.net.ua

Друга Світова війна призвела до збільшення релігійності. Серед тих, хто повернулися з фронту, виявилося менше атеїстів, причому максимальний відсоток віруючих соціологи виявили серед учасників битв, що дожили до наших днів, в той час як для тих, які служили в тилу, ефект менш чіткий.

Учені опитали 1123 ветеранів Другої Світової війни і виявили, що навіть зараз частка релігійних людей серед них помітно вища, ніж серед їхніх однолітків, які не воювали, пише lenta.ru. Ті, хто брав участь у найбільш важких боях, зараз відвідують церкву на 21% частіше за тих, у кого не було бойового досвіду. Проте одна лише участь у битвах не визначає релігійність повною мірою.

Другий виявлений дослідженням чинник - сприйняття військового періоду свого життя ветераном. Ті, хто загалом оцінюють його позитивно, менш релігійні ніж ті, у кого війна пов'язана винятково з негативними спогадами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У радянську армію галичан мобілізували, а в повстанську йшли добровільно"

Крім того, на основі аналізу оповідань ветеранів було визначено те, що в найбільш небезпечні моменти відсоток тих, хто молиться збільшувався з 42 до 72 відсотків. Обидва результати добре узгоджуються з цілим рядом минулих досліджень, присвячених аналізу релігійних поглядів.

Так, в 2012 році землетрус на Південному острові в Новій Зеландії збільшив число людей, які звернулися до християнства, в той час як загалом по країні за останні роки відносна частка віруючих неухильно знижується. Ще раніше, в 2009 році, інша група дослідників показала, що в більш бідних і неблагополучних країнах більше частка активних парафіян храмів, причому ця закономірність правильна не тільки для християнства, а й інших світових релігій.

За словами авторів нового відкриття, їхнє дослідження може мати практичний додаток в психотерапії. "Участь в житті релігійної громади, - йдеться в повідомленні університету, - може допомогти впоратися з наслідками перебування на фронті. Але те, що в окопах не буває атеїстів, все-таки говорить не проти атеїстів, а проти окопів".

Зараз ви читаєте новину «"Те, що в окопах не буває атеїстів, говорить не проти атеїстів, а проти окопів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути