понеділок, 31 серпня 2015 14:15

Кмин і мак в Ізраїль принесли "народи моря" - вчені

Кмин і мак в Ізраїль принесли "народи моря" - вчені
Фото: blog.i.ua

Ізраїльські археологи проаналізували залишки рослин, які зустрічаються під час розкопок, і з'ясували, що знахідки в поселеннях філістимлян відрізняються від зроблених в поселеннях їхніх сусідів. Подробиці викладені в журналі Scientific Reports.

Філістимляни - стародавній народ, що неодноразово згадується в Біблії і викликає великий інтерес учених. Очевидно, вони належали до тих народів, яких в Єгипті називали "народами моря". Так визначали, очевидно, не один, а кілька народів, які вторглися в Єгипет і зайняли узбережжя нинішньої держави Ізраїль. Їх походження не зовсім зрозуміло.

Філістимляни, судячи з Біблії, оселилися в прибережних містах Газі, Ашкелоні, Ашдоді та інших (є, навіть, думка, що саме від них пішла назва Палестина). Ми знаємо докладні біблійні оповіді про війни євреїв і філістимлян.

Нині же з'ясовується абсолютно нова сторона життя цього народу. Археологи Сью Фрумін (Sue Frumin), Ехуд Вайсс (Ehud Weiss), Арен Меір (Aren Maeir) і Ліора Горвиць (Liora Horwitz) склали базу даних рослин, знайдених в Ізраїлі під час археологічних розкопок. З'ясувалося, що рослини, виявлені в поселеннях філістимлян, відрізняються від знахідок у поселеннях всіх інших сусідніх народів. Тут були знайдені їстівні частини опіумного маку, принесені із Західної Європи, сикомора, дерево, яке спочатку росло в Єгипті, кмин, пряність, що зустрічається в Східному Середземномор'ї. Всі ці рослини не зустрічалися на території Ізраїлю до залізного віку і до появи філістимлян. 

Всі ці дані зайвий раз показують відмінності філістимлян від інших тутешніх народів. Вони, до речі, підтверджують відомості, отримані при дослідженні давньої фауни. У кістках свиней з поселень філістимлян були виявлені ДНК європейських тварин, які, судячи знову ж з генетичним даними, поступово змішалися і місцевими свинями і витіснили їх. У результаті у нинішніх кабанів, поширених в Ізраїлі, переважає європейський генотип.

Зараз ви читаєте новину «Кмин і мак в Ізраїль принесли "народи моря" - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути