понеділок, 20 жовтня 2014 15:30

Титанік античності затонув біля берегів Греції 2 тисячі років тому

Титанік античності затонув біля берегів Греції 2 тисячі років тому
Експедиція до Антикітерського корабля. Підняття амфори.

Під час найновіших досліджень археологи з'ясували, що вантажний корабель, що потонув понад 2 000 років тому біля грецького острова Антикітера, був ще більшим, ніж вважали до того.

Нещодавні пірнання до уламків корабля, які здійснювали підводні археологи, дали змогу не лише врятувати захоплюючі скарби, а й довести: йдеться про найбільшу корабельну катастрофу античних часів.

Сьогодні залишки античного судна вивчає команда підводних археологів під керівництвом Брендона Фолі з Океанографічного інституту Вудс-Хол (Масачусетс, США) й Теотокіса Теодулу з Грецького управління підводними скарбами.

За допомогою стереокамер, якими оснастили автономних роботів, що пірнають, вони відтворили 3D-карту досліджуваної ділянки. Виявили, що частини судна розкидані вздовж трьох кілометрів.

Вчені встановили, що корабель з Антикітери мав до 50 метрів довжини. "Результати дослідження засвідчують: це – найбільший затонулий корабель античності, який вдалося знайти, – каже Фолі. – Це – Титанік Старого світу".

До найбільш вражаючих знахідок належить двометровий бронзовий спис. Він завеликий і заважкий, аби бути зброєю. Дослідники припускають: колись він був елементом бронзової статуї, ймовірно, богині війни Афіни Паллади. Ще 1901 року з дна підняли  4 великі мармурові скульптури коней. Зараз археологи висловлюють припущення, що вони й спис були частинами однієї статуї.

Нагадаємо, що 1990 року біля острова Антикітера було відкрито залишки затонулого корабля. У той день водолази через шторм покинули звичну ділянку. Пірнаючи на новому місці, вони наткнулися на залишки корабля, який згодом виявився античним судном, яке потонуло в період 60-70 рр. до н.е. на шляху від Малої Азії до Риму. Уже тоді першовідкривачі підняли багато бронзових та мармурових статуеток, прикрас, меблів, скла. Але з часом пірнання мусили припинити: залишки лежали на глибині 55 метрів під водою.

Зараз ви читаєте новину «Титанік античності затонув біля берегів Греції 2 тисячі років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути