пʼятниця, 05 лютого 2016 12:00

Тадеуш Костюшко міг стати відомим художником
5

Особистий підпис знаменитого литвина Тадеуша Костюшка
Фото: http://www.istpravda.ru/
Відкриття пам'ятника Костюшко в фортеці Модлін, 1930-ті роки
Одна з картин Тадеуша Костюшка
Меречевщіна. Будинок, в якому народився Тадеуш Костюшко
Картина Тадеуша Костюшка

Мало хто знає, що в міжвоєнній Другій Речі Посполитій "начальник" Повстання 1794 року, Тадеуш Костюшко, вважався патроном військових інженерів. Про це повідомляє видання "Історична правда".

Під час навчання в кадетської школі у Варшаві в 1765 році уродженець білоруської Меречевщини особливу увагу приділяв вивченню військової архітектури та фортифікації. Обдарованого литвина помітили і завдяки протекції князя Адама Чарторийського Костюшко присуджують королівську стипендію і направляють на навчання в Париж. Тадеуш отримав диплом військового інженера і в червні 1776 року вирушив на службу в США.

18 жовтня 1776 Конгрес США призначив Костюшко "інженером на службі Сполучених Штатів з зарплатою 60 доларів на місяць" також йому було присвоєно звання полковника.

У січні 1778 американський штаб доручає Тадеушу зайнятися фортифікаційними роботами на річці Гудзон. Андрій Тадеуш звертає увагу на місцевість, яка згодом стане однією з ключових у військовій історії США.

Повернувшись в 1784 році на батьківщину, Костюшко вступив в армію Речі Посполитої в званні генерал-майора. Під час війни з Російською імперією в 1792 році саме литвин, під час битви під Дубенко, що сталася 17 липня, маючи в розпорядженні всього 600 саперів і 10 гармат, примудрився розгорнути свої порядки так, що не дав змоги переправитися через Буг 18 тисячам російської піхоти.

Костюшко намагався застосовувати свої вміння і навички військового інженера і під час повстання 1794 року. Однак, там бойові дії носили вже інший характер.

У міжвоєнній Польщі талант Тадеуша Костюшка як фортифікатора і сапера повсюдно відзначався і підкреслювався. До речі ,в цей же час згадали про те , що "начальник повстання" цілком міг стати ... успішним художником.

Виявилося, що перебуваючи на навчанні в Парижі, крім занять по фортифікації і тактиці, Костюшко відвідував і лекції в академії мистецтва і скульптури.

Зараз ви читаєте новину «Тадеуш Костюшко міг стати відомим художником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути