Меню першого ресторану в Парижі не відрізнялось великим вибором страв.
Можна було замовити лише бульйон або суп. У цих страв було і медичне призначення - "відновити життя" відвідувачів. Про це повідомляє "Культурология".
Люди з давніх часів вважали, що суп - чудовий лікувальний засіб. На початку XII століття лікарі рекомендували курячий суп для боротьби із застудою. І навіть у першому в світі ресторані подавалися тільки перші страви, зокрема, бульйони.
У 1700-х роках, французька система громадського харчування була досить розвинутою. У той час більшість міських жителів не мали повноцінних кухонь у своїх будинках. І тому більшість парижан харчувалася із загальних котлів вуличних торговців або в місцевих готелях.
Якщо людина була з грошами, то могла відвідати кілька спеціалізованих крамниць. Кожна спеціалізувалася на певному товарі, наприклад, торгувала смаженим м'ясом або хлібною випічкою. У той час влада дозволяли м'ясникам, пекарям і продавцям продуктів харчування дотримуватися своїх власних правил торгівлі. Ці вуличні торговці, відомі як traiteurs. Як правило, вони належали до гільдій на основі виду виробів, які вони продавали. Так, існували гільдії кондитерів, пекарів, м'ясників і т. д.
У 1765 році пан Буланже (Boulanger) вирішив відійти від існуючих правил і відкрити новий вид заклади харчування в Парижі. Буланже приписують створення сучасної концепції ресторану як місця, де можна посидіти певний час і замовити їжу, яка готується на місці. Згідно Larousse Gastronomique, французької кулінарної Біблії, Буланже створив установу, назва якого проголошував: "Boulanger débite des restaurants divins", що означало "Буланже продає зміцнювальні страви для богів".
Саме в часи Буланже виникло слово "ресторан". У той час "ресторан" означало "відновлювальне" , і це був легкий суп на м'ясній основі, що подавався у цих установах. Вважалося, що бульйон відновлює сили людей, які почувають себе зле. Дещо парадоксально, що перші ресторани були націлені на здоров'я, а не на задоволення гастрономічних запитів.
Заздрісні конкуренти подавали в суд на Буланже за обмеження монополії місцевої гільдії варених продуктів. Вони стверджували, що його нова страва, бараняча нога в білому соусі, вже не суп, оскільки страву треба тушкувати.
Він був упевнений ресторатор і зумів переконати суд, що страва була насправді суп. Він окремо готував соус на стороні яєчного жовтка і виливав його на баранину, у той час як його конкуренти повільно приготовляли всі інгредієнти, в тому числі м'ясо і рагу.
У результаті, Буланже і його послідовникам дозволили продовжувати готувати. Зрештою, французька революція послабила велику частину обмежень закладів харчування. Протягом 30 років у Парижі відкрилося понад 500 нових ресторанів, які з часом ставали все більш великими і химерними.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як радянські люди "випускали пар": книзі скарг 90 років
Існуючі сьогодні десятки рецептів супу на кістках є нагадуванням про перші ресторани пана Буланже для охочих до здорового харчування.