понеділок, 28 березня 2016 11:00

Стародавні римляни додавали в чорнило свинець

Стародавні римляни додавали в чорнило свинець

Свинцевими чорнилом писали в Геркуланумі, що вимерло при виверженні Везувію в кінці I століття. Про це повідомляє "Наука і життя".

У 79 році н.е. вулкан Везувій, що спав майже 800 років, раптом прокинувся і разом знищив кілька римських міст - Помпеї, Геркуланум, Стадії і Оплонтіс. Жахлива трагедія для римлян через багато століть обернулася рідкісної удачею для археологів. Попіл вулкана засипав міста та зберіг їх майже в первозданному вигляді: так, Помпеї відомі нам тепер не тільки своїми фресками, мозаїками і храмами, але і вулицями і будинками, гіпсовими зліпками тіл загиблих. Геркуланум вивчений гірше і, напевно, тому не користується такою популярністю, як його товариш по нещастю. Але і це місто дуже цікаве.

Одне із знакових місць, пов'язаних з Геркуланумом, - Вілла Папірусів, заміська садиба, яка знаходилась недалеко від Геркуланума, - на відстані декількох сотень метрів. Вважається, що вона могла належати Кальпурнію Пізону Цезонію, тестю Гая Юлія Цезаря. Свою назву вілла отримала від розташованої в ній бібліотеки - тут знайшли близько 1 800 сувоїв папірусу. Але через високу температуру вони просто розсипалися. Інші, які вдавалося акуратно розправити, все одно гинули - під впливом повітря чорнило швидко випаровувалися.

Трохи більше року тому дослідникам нарешті вдалося прочитати окремі літери на сувої з Геркуланума за допомогою нового методу рентгенівської томографії з фазовим контрастом. Тепер міжнародна команда вчених відзвітувала про нове відкриття: виявилося, що в чорнило, якими написані папіруси, римляни додавали свинець. Чи може бути, що метал містився у воді або з нього була зроблена чорнильниця? Такий варіант вдалося повністю виключити: концентрація свинцю настільки висока, що його присутність можна пояснити тільки бажанням "виробників".

Відкриття серйозно змінює уявлення про римське письмове приладдя. Самий ранній приклад використання металів в чорнилі датується II століттям до н.е. Але їх використовували для секретних повідомлень, широкого застосування вони не отримали. Вважалося, що тільки в IV столітті "металеві" чорнила стали нормою і залишалися нею для всієї пізньої античності і більшої частини середніх віків. До цього римляни нібито використовували для письма тільки рідини на основі деревного вугілля. Нове відкриття, таким чином, відсуває винахід чорнила на основі металів приблизно на 300 років.

Наявність свинцю дуже важлива і в практичному сенсі. Якщо виявиться, що він залишився в буквах і на інших свитках, їх буде набагато легше розпізнати, а значить, процес розшифровки піде набагато швидше. Вважається, що папіруси з Геркуланума можуть містити давно втрачені твори Аристотеля, Софокла, Есхіла, Тита Лівія, а може і ранньохристиянські тексти.

Зараз ви читаєте новину «Стародавні римляни додавали в чорнило свинець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути