четвер, 12 травня 2011 07:00

Сталін свідомо знищував українців - історик

Сталін свідомо знищував українців - історик

Національна складова в Голодоморі справді була, вважає американський історик Тімоті Снайдер. Про це він розмірковує у інтерв'ю журналу "Країна".

Сталін побоювався українського сепаратизму й знищував тих, кого в ньому підозрював. Жертвами стали українці - члени Компартії, - зауважує історик.

Далі Снайдер спростовує гіпотезу, за якою голод виник через ворожнечу між євреями, які складали значну частину партійної верхівки, й українцями.

"Якщо припустити, що Голодомор влаштували євреї, це означало б, що вони ж розпочали колективізацію. А це не так", - каже Снайдер. - У Комуністичній партії справді було багато євреїв, але не можна ототожнювати їх із Компартією в цілому. Колективізацію проводив Сталін, який євреєм не був. Він знищив конкурентів за лідерство - євреїв Каменєва, Зінов'єва й Троцького.

Ідея, що, влаштувавши Голодомор, євреї помстилися українцям, вчений називає нісенітницею. Вони помирали тут від голоду так само, як українці. Гинули всі селяни - незалежно від національності.

Міркування Тімоті Снайдера про Голодомор, Голокост і можливі наслідки того, якби Вільгельм фон Габсбург став королем України, читайте у журналі "Країна" №71 від 13 травня 2011р.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн

 

Зараз ви читаєте новину «Сталін свідомо знищував українців - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

69

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути