Ексклюзиви
субота, 08 березня 2014 07:01

Сорт яблуні "Пам'ять Шевченка" вивели у Росії

Сорт яблуні "Пам'ять Шевченка" вивели у Росії

Україна та все прогресивне людство святкують 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка. Для більшості він відомий як письменник, художник , філософ.

"Але мало хто знає, що інтелектуальний світ Тараса Шевченка вміщував величезні знання із біології, адже його творчість насичена образами рослин і тварин. Їх назви, особливості будови, біології та використання свідчать про високу ерудицію Тараса Григоровича",– інформує голова Полтавського відділення Українського ботанічного товариства Віктор Самородок.
У своїй поезії Шевченко згадує більше 90 видів різних рослин. Найбільш часто використовує слова калина, тополя, верба, дуб та барвінок. Тобто рослини, що вважаються символами України.

Як згадували сучасники поета, на стінах у кімнатці, де жив Кобзар під час навчання у Академії мистецтв в Петербурзі, висіли пучки сухих трав із України: полин, барвінок, м'ята.
То ж недаремно науковці внесли свій вклад у поширення так званої сортової Шевченкіани.

У 1929 році в Мічурінську вивели сорт яблуні "Пам'ять Шевченка". Вона мала великі блискучо-червоні плоди. А у 50-их роках минулого століття у Росії виводять сорт жоржин із рожевим суцвіттям Тарас Шевченко. Пізніше з'являються в Росії та Україні і інші рослини, що пов'язані з Тарасом Шевченком та його творами: флокса Кобзар, персик Пам'ять Шевченка, гладіолус

Тарас Шевченко, сорт винограду Шевченко, гібрид цукрового буряка Шевченківський.

Зараз ви читаєте новину «Сорт яблуні "Пам'ять Шевченка" вивели у Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути