середа, 25 травня 2016 12:00

Сьогодні 90-та річниця загибелі Симона Петлюри, о 12:00 хвилина мовчання

Сьогодні 90-та річниця загибелі Симона Петлюри, о 12:00 хвилина мовчання

90 років тому, 25 травня 1926 року, у Парижі трагічно загинув державний і політичний діяч, організатор українських збройних сил, головний отаман армії УНР, борець за незалежність України Симон Петлюра.

Цього дня в Парижі на розі вулиці Расін та бульвару Сен-Мішель агент НКВС Самуїл Шварцбард сім разів стріляв у неозброєного Петлюру, який у цей момент роздивлявся книжки біля книгарні. Повідомляє видання "Меморіал".

Фактично одразу пораненого отамана переправили до найближчої лікарні "Шаріте", але лікарі не змогли врятувати життя Петлюри.

Як відзначають історики, вбивство Симона Петлюри хитро розробили більшовики, серед яких був совєтський агент М. Володін, фактичний інспіратор та організатор убивства. Саме він приготував усі деталі вбивства Петлюри, а Шварцбард виконав замовлення. Згодом, коли його затримала поліція, Шварцбард зізнався у злочині й пояснив, що вбив Симона Петлюру заради помсти за єврейські погроми в Україні в 1919-1920 роках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Рівненщині відкрили пам'ятник Степанові Бандері

Поховано Симона Петлюру на кладовищі Монпарнас у Парижі, а його вислів "Ми виступили на арену історії тоді, коли світ не знав, що таке Україна… Єдино боротьбою, упертою і безкомпромісною, ми показали світові, що Україна і її народ живе і бореться за свою свободу й державну незалежність" назавжди залишився в пам'яті українців.

О 12:00 Симона Петлюру в Україні вшанують хвилиною мовчання.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні 90-та річниця загибелі Симона Петлюри, о 12:00 хвилина мовчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути