понеділок, 02 березня 2015 18:23

Собаки допомогли нашим предкам витіснити неандертальців - вчені

Собаки допомогли нашим предкам витіснити неандертальців - вчені
Фото: scientificrussia.ru

Американський антрополог Пет Шипман (Pat Shipman) з Пенсільванського університету опублікувала книгу "The Invaders: How Humans and Their Dogs Drove Neanderthals to Extinction" ("Загарбники: як люди і їх собаки довели неандертальців до вимирання") в якій вона викладає про свою версію того , чому вимерли неандертальці.

Відомо, що неандертальці з'явилися в Європі близько 250 тисяч років тому. Сучасні люди, наші безпосередні предки, прийшли сюди лише 45 тисяч років тому і незабаром, приблизно через чотири тисячі років, неандертальці вимерли. Гіпотез на цей рахунок було висловлено чимало, зокрема, зміни в навколишньому середовищі, програш неандертальців в конкурентній боротьбі за ресурси, наприклад, в силу використання Homo Sapiens більш ефективної техніки полювання та/або фізіологічних особливостей будови тіла людини, які давали йому - на відміну від неандертальця - кидати предмети на великі відстані, і навіть прямий геноцид.

Робота Шипман проливає світло на ще один аспект існування неандертальців і людей, можливо в боротьбі за ресурси людям допомагали предки собак. Цей союз був вигідний як людям, так і вовкам, людям не доводилося вистежувати і охороняти дичину - це робили вовки, а вовкам більше не потрібно було вбивати велику здобич - великих тварин за допомогою луків та списів вбивали люди. З часом людина і вовк утворили дуже успішний тандем, який витіснив всіх конкурентів, у тому числі неандертальців, а також печерних левів, з Європи.

Проблема цієї теорії полягає в тому, що, як вважається, собака була одомашнена лише 10-15 тисяч років тому, приблизно одночасно з появою землеробства на Близькому Сході. Але за даними Шипман, собака могла бути одомашнена значно раніше. Зокрема, вона посилається на незвичайний череп вовка приблизно 33-тисячолітньої давності, знайдений в 2009 році в Бельгії. Цей звір, можливо, був предком собаки, оскільки на його черепі вже видно сліди одомашнення - більш коротку щелепу і дрібніші зуби, ніж у дикого вовка.

Зараз ви читаєте новину «Собаки допомогли нашим предкам витіснити неандертальців - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути