вівторок, 16 жовтня 2012 16:57

Славнозвісну буддійську статую виготовили з уламків метеорита

Автор: Фото: apxeo.info
 

Буддійська статуя, привезена нацистами в Німеччину з Тибету, виявилася неземного походження.

"Залізна людина" - 24-сантиметрова скульптура, що зображає, ймовірно, бога Вайшравану, - виготовлена ??з фрагменту метеорита Чінг, що розлетілися на шматки в районі нинішнього російсько-монгольського кордону 10-20 тис. років тому.

Ельмар Бюхнер з Штутгартського університету (ФРН) і його колеги провели аналіз заліза, нікелю, кобальту та мікроелементів зразка статуї, а також його структури. З'ясувалося, що геохімія артефакту дуже схожа на відомі фрагменти метеорита Чінг. І тоді це третій за величиною його шматок.

Матеріал скульптору попався винятково твердий, але він, імовірно, знав, що робити. До речі, пан Бюхнер припускає, що автор жив у 11 столітті, тобто ще до того, як місцеву релігію бон остаточно переміг буддизм, але це лише гіпотеза. Вважається, що статуетку привезли в Німеччину після експедиції в Тибет 1938-1939 роках. Фашистів, швидше за все, надихнула свастика.

Вважалося, що перші фрагменти метеорита були виявлені в 1913 році золотошукачами. В дійсності це сталося, як ми тепер бачимо, на багато століть раніше.

Це єдина відома нам скульптура, вирізьблена в метеоритному матеріалі. Зазвичай їм поклонялися в неторкнутому вигляді. Так, 15-тонний метеорит Вілламетт вважався священним деякими корінними американцями, і є думка, що Чорний камінь Кааби в Мецці теж є метеоритом.

Результати дослідження опубліковані в журналі Metoritics & Planetary Science.

Зараз ви читаєте новину «Славнозвісну буддійську статую виготовили з уламків метеорита». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути