середа, 02 березня 2016 13:30

Скільки років найдавнішій сукні

Скільки років найдавнішій сукні

Понад п'ять тисяч років тому єгипетські кравці вже досить непогано знали свою справу. Про це повідомляє "Наука і життя".

У 1913 році археолог Фліндерс Пітрі досліджував некрополь Тархан, розташований в 50 кілометрах на південь від Каїра. В одній з могил він знайшов залишки тканини. Десятиліттями вони лежали в сховищі і лише в 1977 році, коли їх відправили в лондонський Музей Вікторії і Альберта, реставратори з'ясували, що знайдена Флиндерсом Пітрі тканина в минулому була частиною жіночого плаття.

Збереглося воно, на жаль, без нижньої частини, тому точно визначити його довжину можна, однак з того, що залишилося. Можна уявити його фасон: плаття пошили з трьох шматків лляної тканини з V-подібним вирізом вгорі, рукава і ліф були зібрані в складки . Судячи з розмірів, одяг належалв підліткові або стрункій жінці, причому її носила саме жива людина, тобто плаття не було спеціальним "похоронним даром".

Поховання, в якому знайшли тканину, відноситься до часу Першої династії єгипетських фараонів (приблизно 3150-2890 рр. до н.е.), тобто знайдена сукня виявилася однією з найдавніших у світі - це зрозуміли тоді ж, в 70-ті роки. Однак спроби в той час використовувати радіовуглецевий метод, щоб визначити вік тканини, мало що дали - висновки про датування були занадто широкими.

Більш-менш задовільні цифри вдалося отримати тільки в минулому році, коли в лабораторії Оксфордського університету проаналізували тканинної шматочок вагою 2,24 мг: за новими даними вік сукні укладається в діапазон від 3482 до 3102 рр. до н. е. Проміжок можна було б звузити, але тоді довелося б взяти більший зразок, що зашкодило б самій сукні.

Стародавні тканини, а тим більше цілі або майже цілі вироби з них рідко зберігаються до наших днів. Саме тому вік сукні з Тархана справляє велике враження. Але з історичної точки зору в ній немає нічого дивного. В Єгипті знаходили фрагменти лляної тканини, які датуються неолітом. Є і малюнки горизонтальних ткацьких верстатів, які відносяться до початку IV тисячоліття до н.е. У похованнях часів Другої династії, розкопаних в Хелуані (Великий Каїр), збереглися зображення жінок в сукнях, схожих на тарханське.

Якщо розширити контекст, вийшовши за межі Єгипту, то можна згадати про найдавніші у світі штани з Центральної Азії - вони датуються кінцем II тисячоліття до н. е. У Данії знаходили спідниці часів раннього бронзового століття. У Йорданії виявили схожі спідниці, які стосуються початку IV тисячоліття до н. е., але зроблені з лляної тканини. Однак у всіх цих знахідок дуже простий крій, їх просто вирізали і зшили; а ось ті, хто шив плаття в Тархані використовував набагато складніші прийоми шиття.

Зараз ви читаєте новину «Скільки років найдавнішій сукні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути