вівторок, 07 лютого 2017 09:00

Сигнал SOS не розшифровується як "Врятуйте наші душі"

Сигнал SOS не розшифровується як "Врятуйте наші душі"
Сигнал SOS

7 лютого 1906 року сигнал SOS вперше був запропонований як міжнародний сигнал лиха замість коду CQD, який раніше використовували на суднах.
Комбінація букв SOS азбуки Морзе стала міжнародним сигналом лиха в радіотелеграфного зв'язку. Стаття XVI міжнародної конвенції, підписаної в Берліні цього дня встановлювала німецький сигнал лиха в якості міжнародного стандарту: "Кораблі, що терплять лихо, повинні використовувати сигнал ... - - - ..., повторюваний через короткі проміжки".

До того сигнал лиха в кожній країни був свій. До винаходу радіо застосовувалося безліч різних візуальних і аудіосигналів, щоб покликати на допомогу. Для цього використовувалися семафорні прапори, сигнальні вогні і дзвони. А вже в ХХ столітті виробники радіостанцій запропонували свої власні коди для подачі сигналу лиха. Використовувалися різні поєднання: CQD, NC, SOE. І лише в 1906 році в Берліні відбулася друга Міжнародна радіотелеграфна конференція, де представники двадцяти дев'яти країн вибрали сигналом лиха букви SOS.Переваги SOS перед його конкурентом CQD були досить очевидні. Він був коротший і набагато легше "читався" на слух. Його неможливо було сплутати з менш важливим сигналом CQ, який застосовувався в самих різних випадках.

Сигнал SOS - не абревіатура. Він ще не розшифровується словами Save our soul (Врятуйте наші душі) або Save our ship (Врятуйте наш корабель). Поєднання SOS - випадково обрана послідовність, зручна для запам'ятовування і легко розпізнається на слух. SOS був основним сигналом лиха майже 100 років. Лише в 1999 році рішенням Міжнародної морської організації він замінений автоматизованою системою оповіщення про лихо - GMDSS.
Зараз ви читаєте новину «Сигнал SOS не розшифровується як "Врятуйте наші душі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути