четвер, 29 травня 2014 15:20

СБУ передала Джемільову 4 томи архівних документів про кримських татар

Автор: kvedomosti.com
  Мустафа Джемільов
Мустафа Джемільов

Сьогодні СБУ передала народному депутатові України, екс-главі Меджлісу Мустафі Джемільову архівні документи про депортацію кримськотатарського народу.

Серед документів - 4 томи унікальних матеріалів, які об'єднали історичні свідчення того, з чим зіткнувся кримськотатарський народ в період з 1944 року і по сьогоднішній день.

Інститут історії України при Національній академії наук України спільно з галузевим державним архівом Служби безпеки і провідними центральними архівами підготував збірку документів, які свідчать про етнічну чистку в Криму в період Другої світової війни і входження Криму до складу України.

Окремий блок документів, який датується 1950-1980 роками, розповідає про повернення кримських татар на історичну батьківщину.

Останній блок склали документи, присвячені сучасним проблемам кримських татар, зокрема їх соціальній адаптації починаючи від 90-х років і до сьогоднішнього дня.

Окрім цього, в документах збереглася унікальна інформація про репресії з боку радянської влади, з якими зіткнулися кримські татари.

Як відмітили в СБУ, велика частина документів, яка пов'язана з репресіями і репатріацією кримських татар, знаходиться в Москві. Також величезна кількість документів все ще знаходиться в архівах Автономної республіки Крим і зараз недоступно.

Зараз ви читаєте новину «СБУ передала Джемільову 4 томи архівних документів про кримських татар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути