середа, 04 березня 2015 15:15

Найнепристойніші корсети шили у 18 столітті
5

Фото: Сергій Старостенко

Природна жіноча фігура майже ніколи не була в моді, - каже реконструктор історичного костюму Наталя Скорнякова. Вона шиє плаття з корсетами, турнюрами і кринолінами. Найбільше жіноча мода експериментувала з корсетами.

- У різні епохи корсети були різні. У 16 столітті було прийнято затискати корсетом жіночі груди і робити їх візуально пласкими, бо вважалося, що жіночі принади - це гріховно.

Як кроївся такий корсет?

- В нього немає жодної виточки, він повністю рівний. Жінки, які мали великі груди, у ньому страждали. Або ж такими корсетами груди просто піднімалися наверх - під шию. Не дуже красиво. На початку 17 століття в часи Рубенса, який став писати великих жінок, виявили, що корсети можуть не тільки робити талію, а ще й красиво підкреслювати груди. В цей період і з'явилося декольте.

Які відмінності історичних корсетів?

У 17 столітті груди корсетом просто піднімали наверх, а в 18 столітті піднімали наверх і стискували з боків до середини. Було крутіше. Корсети 18 століття найкрасивіші і найнепристойніші. Попереду під грудьми була передня шнурівка. Такі корсети роблять дуже красиві округлості у будь-якої фігури незалежно від об'ємів.

Як перетягування в корсетах впливало на здоров'я?

Якщо зараз одягати такі корсети, потрібно затягуватися не більше ніж на 5 сантиметрів. Якщо перетягнути талію, через дві години в корсеті почнуть боліти нирки, буде важко їсти і пити. Корсети в той час носили з дитинства, і в жінок фігура була деформованою з дитинства, коли кістки були ще не повністю сформовані.

Так, жінки деформували корсетами свою фігуру. Особливо в 19 столітті, коли з'явилися корсети "пісочний годинник", які сильно перетискували і талію, і груди. Були випадки, коли жінки так перетягувалися, що в них зупинялося серце.

Корсети знімали під час вагітності?

Під час вагітності носили м'які модифікації корсетів. Багато жінок пересиджували вагітність вдома без корсету. Але навіть в корсеті дитині було де нормально розміститися і жіночому тілі - просто дитина розвивалася трохи нижче, ніж зазвичай. Раніше, навіть з корсетами, проблем з пологами було менше, ніж тепер. Раніше жінки були нижчі за нас на зріст і ширші в стегнах.

Чому ми змінилися?

Кістяк жінки кардинально змінився за останні 60 років. Жінки витягнулися вгору і стали вужчими в стегнах. Для народження дитини це не сприятливо. В середині 20 століття у тваринництві почали застосовувати гормони росту. Ми 50 років їмо таке м'ясо, і через це витягуємося і вужчаємо в стегнах. І це вже генетика. Тому я вегетаріанка.

Те, що під час І Світової жінки змогли звільнитися від корсету і він перестав бути обов'язковою частиною гардеробу - це круто.

Зараз ви читаєте новину «Найнепристойніші корсети шили у 18 столітті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути