вівторок, 22 січня 2013 11:55

Сахалінських туристів відправлять в кайданах по історичному етапу

 

На Сахаліні готують до запуску оригінальний туристичний проект. Страшний маршрут - "Стежку каторжан", якою більше ста років тому водили ув'язнених, перетворять на цікавий атракціон. Поки прихильників у цієї ідеї більше, ніж противників, повідомляє Smartnews.

Туроператори Сахаліну вирішили зробити каторжну тематику брендом Сахаліну. На острові пропонують реставрувати в'язниці, де утримувалися каторжани, шахти, де вони працювали, загалом, залучати туристів можливістю повного занурення в тему. Одним із найбільш топових атракціонів повинен стати багатокілометровий перехід в кайданах через сопки по "Стежці каторжан", яка веде з Олександрівська-Сахалінського, де до 1906 року існувала каторга, до Тимовський району.

"Коли в 2005 році з'явилася ідея використовувати каторгу як туристичний об'єкт, то супротивників у неї було дуже багато. Вони говорили, що влаштовувати розвагу з такої важкої сторінки історії неприпустимо, - говорить Наталія Іванова, начальник відділу туризму Міністерства спорту, туризму і молодіжної політики Сахалінської області. - Втім, завдяки тому, що саме питання підняли, на території обласного краєзнавчого музею з'явився куточок, який показує побут каторжан. Якщо розвивати каторжний напрямок і далі, то потрібно робити це в Олександрівську-Сахалінському - адже там збереглося багато об'єктів того періоду. Але виникає проблема - археологи не дадуть добро на масштабне будівництво - вони ще не закінчили там свої дослідження, і поки не можна руйнувати культурний шар".

Відомий сахалінський краєзнавець Григорій Смекалов водить в рік каторжними місцями 4-5 іноземних делегацій і 50-60 індивідуальних туристів. І це не рахуючи тих, хто приїжджає в Олександрівськ-Сахалінський в ході оглядових екскурсій. Причому, за його словами, всі вони - освічені люди, яких приваблює острів, описаний Чеховим і Дорошевічем. Він уже показав "Стежку каторжан" і професорам з Японії, й інженерам з Голландії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові відкрили музей визвольної боротьби

"Я об'їздив багато країн і знаю, що ідея знайомити туристів з таким минулим - виправдана. В Австралії весь туризм будується на її каторжному минулому. Але ми, на відміну від Австралії, в куди більш вигідному становищі - у нас тематика принижених і ображених підкріплюється справжніми діамантами історії та краєзнавства. Сучасному туристу не потрібні новотвори, а у нас є Воєводська падь, чия в'язниця потрясла Чехова, є село Дуе, яке теж має непросту історію. Потрібен тільки грамотний менеджмент і справжня зацікавленість влади", - розповів він.

Парадокс полягає в тому, що якщо російські туристи про каторгу знають небагато, то іноземні - навпаки. Навесні 2012 року група американців навіть намагалася замовити собі похід по стежці, причому вони були готові приміряти кайдани. Тур зірвався через те, що сахалінська приймаюча сторона не змогла забезпечити американцям зустріч зі справжніми каторжанами, на якій вони особливо наполягали.

Каторга на Сахаліні була заснована в 1869 році указом імператора Олександра II. Першу партію засуджених, що складалася з 80 чоловік, доставили на острів задовго до офіційного відкриття каторги - в 1861 році. Вони працювали на видобутку вугілля в районі Дуе. Ця каторга, на думку царя, повинна була стати способом освоєння Сахаліну і закріплення його за Росією. У рік підписання указу на острів завезли 800 чоловік. А за весь час існування каторги по сахалінському тракту пройшли більше 30 тис. засуджених. Серед каторжан були й злочинці, і політв'язні. Однією з найзнаменитіших злочинниць, які відбували покарання на Сахаліні, стала шахрайка Софія Блювштейн, більш відома як Сонька Золота ручка. 10 квітня 1906 сахалінську каторгу скасували, однак донині вона надихає на творчість письменників і художників. Її увічнив у своїй книзі "Острів Сахалін" Антон Чехов, про неї залишив яскраві спогади знаменитий публіцист Влас Дорошевіч.

Зараз ви читаєте новину «Сахалінських туристів відправлять в кайданах по історичному етапу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути