субота, 14 жовтня 2017 09:01

Розвінчання 5 міфів про УПА

Розвінчання 5 міфів про УПА
Найпопулярніші міфи про УПА. Фото: "Вікіпедія"

У день Покрови Пресвятої Богородиці Україна святкує річницю створення Української повстанської армії. Gazeta.ua розвінчує 5 популярних міфів про УПА.

1. Повстанці не воювали проти нацистів.

22 січня 1943 створили першу сотню УПА. 7 лютого того ж року вона розгромила німецьку комендатуру в м. Володимирець Рівенської обл. Захоплювали районні центри. Весною 1943 райхскомісару Еріху Коху звітували, що на Волині є лише 2 райони, вільні від "бандитів". Окупанти билися з повстанцями із застосуванням літаків та бронітехніки. Німецьке командування визнавало, що бандерівці приносять їм більше клопоту, ніж червоні партизани.

2. Керівництво УПА складалося з агентів нацистів.

Повстанці контактували з німцями у 1930-40 роках. Сподівалися, що Гітлер посприяє у розбудові української державності. Але дає згоду та окупацію Угорщиною Закарпаття та підписує 1934 року акт про ненапад із Польщею. У лютому 1941 році з ОУНівців створили батальйони "Нахтіґаль" та "Роланд". Перший лише охороняв комунікації, другий не брав участі у бойових діях. Після проголошення акту відновлення Української держави 30 червня 1941 року батальйони переформатовують на боротьбу з повстанцями. Арештовують провідника ОУН Степана Бандеру. Повстанці починають битися з німцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День захисника України в Києві: куди піти на вихідних

3. Українською повстанською армією командував особисто Степан Бандера.

Від липня 1941 Бандера був у нацистському концтаборі. УПА було засновано у 1942. Першим командиром постанців став Василь Івахів. Після його загибелі 13 травня 1943 року посаду Головного командира УПА обійняв крайовий провідник ОУН на Волині Дмитро Клячківський. Із грудня 1943 і по 5 березня 1950 УПА командував Роман Шухевич. Останнім керівником повстанців став Василь Кук. Його арештували 23 травня 1954 року.

4. Упівці вбивали євреїв у Львові та в Бабиному Яру.

Знищенням євреїв в Україні займались нацисти. Для цього заснували спеціальні загони - айнзацгрупи, айнзацкоманди та зондеркоманди. Їх формували з місцевих мешканців, радянських військовополонених та працівників колишньої міліції. Туди входили люди різних національностей. Керівництво ОУН (б) у квітні 1941 року у постановах ІІ Великого збору вказало, що головною метою Організації є здобуття Української держави, а організація єврейських погромів є спробою зовнішніх сил відволікти увагу "українських мас" від цієї мети, користуючись їх антиєврейськими настроями.

5. Роман Шухевич належав до військ СС.

Шухевич був командиром батальйону "Нахтіґаль". Тоді це військова одиниця була під керівництвом українців та належала до Абверу. ОУН розглядали батальйони, як ядра для майбутніх самостійних збройних сил. Вояки не складали присягу Німеччині. ОУНівці називали "Нахтіґаль" та "Роланд" ДУН - "Дружини українських націоналістів". Військові не носили на формі нацистську символіку. 1941 батальйони реорганізовують. Вони починають діяти на контрактній основі. 1 грудня 1942 року закінчується контракт із Шухевичем. Бійці відмовляються присягнути Гітлеру. Офіцерів арештовують. Шухевич тікає і в листопаді 1943 очолює УПА.

14 жовтня Україна відзначає День захисника України. З нагоди свята акцію "Дякую Захисникам України" на підтримку бійців АТО ініціює телеканал "Еспресо".

Зараз ви читаєте новину «Розвінчання 5 міфів про УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути