вівторок, 21 червня 2011 14:25

Розсекречені документи свідчать, що Сталін знав дату нападу Німеччини на СРСР

Розсекречені документи свідчать, що Сталін знав дату нападу Німеччини на СРСР

Матеріали збірки "Агресія", куди увійшло близько 200 агентурних повідомлень, текстів шифр-телеграм, аналітичних записок та інших розсекречених документів радянської розвідки, показують, що Сталіну було добре відомо, коли Німеччина нападе на СРСР.

Про це сьогодні на презентації збірки заявив її упорядник генерал-майор у відставці Лев Соцков.

"Я нарахував принаймні 30 повідомлень, які сигналізували про початок війни", - сказав Соцков.

Зокрема, він зазначив, що за три дні до початку війни прийшла телеграма з Риму, в якій радянський агент передавав відомості, що "вчора в МЗС Італії прийшла шифр-телеграма італійського посла в Берліні, в якій він повідомляє, що вище німецьке військове керівництво інформувало його про початок військових дій Німеччини проти СРСР між 20 і 25 червня".

"Аналогічні дані з позначкою "терміново" доповідали до Центру та резиденти з інших розвідточок", - додав Соцков, навівши ще кілька прикладів повідомлень про дату початку Великої Вітчизняної війни.

У зв'язку з цим, коментуючи заяву Сталіна про те, що напад Гітлера був несподіваним, упорядник збірника сказав: "У мене є тільки одне пояснення - треба було якось виправдати наші катастрофічні невдачі в перший період війни".

Відповідаючи на питання журналіста, чи можна з цього зробити висновок, що Сталін допустив величезну помилку, Соцков сказав, що "це питання абсолютно справедливе".

"Але мені складно щось сказати, в душу нашим керівникам не влізеш. Очевидно одне - із зіставлення всього того, що нам відомо, складається відчуття, що Сталін найбільше боявся, що у початку війни буде звинувачений Радянський Союз", - сказав Соцков.

Збірник "Агресія" обсягом майже 600 сторінок випущений тиражем 4 тисячі екземплярів.

На прес-конференції керівник прес-бюро Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Іванов нагадав, що "Агресія" - вже третя книга, випущена на основі розсекречених документів. "Ця серія почалася в 2009 році: перша книга була присвячена політиці Прибалтики, а в 2010 - секретам польської політики. У всіх збірниках ми вивіряли кожну букву документа перед його публікацією", - підкреслив Іванов.

Зараз ви читаєте новину «Розсекречені документи свідчать, що Сталін знав дату нападу Німеччини на СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути