середа, 11 вересня 2013 14:10

Розп'яття Ісуса Христа 16 століття не дозволили вивезти зі Львова у Ленінград
6

Фото: Фото: надані Музеєм народної архітектури і побуту

Унікальне розп'яття Ісуса Христа 16 ст. у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла на вул. Театральній, 11 - робота Яна Пфістер (1573-1648) , відомого на Заході скульптора німецької школи. Розп'яття він створив у 1616 р. Його творчість відноситься до пізнього ренесансу з елементами маньєризму та раннього бароко.
Зараз це одна із найдавніших пам'яток храму. Розп'яття роботи Пфістера розміщено у боковому вівтарі, і серед оздоблень інтер'єру привертає чи не найбільшу увагу.

"Розп'яття у храмі збереглося завдяки директорові Львівської галереї мистецтв Борисові Возницькому. Коли скульптуру після Другої світової війни хотіли забрати у Ленінград, йому вдалося переконати "керівників", що вона не має мистецької вартості", - каже настоятель храму отець Степан Сус.

Жоден скульптор того часу не залишив у Львові такого багатого мистецького спадку, як Йоганн Пфістер. Його скульптурні зображення чи не найдавніші у Львові. З часу їх створення минуло 400 років, а вони добре збереглися. Різцю Йоганна Пфістера належить декор зовнішньої стіни каплиці Кампіанів. Скульптурні барельєфи зображують сцени з життя Христа – "Покладення до гробу", "Воскресіння", "З'явлення Христа Марії Магдалині". А в медальйонах аттика - три барельєфи: собаки на саркофагу (символізує вірність), птаха і вази (короткочасність людського буття) і Фенікса над похоронною урною (безсмертя душі). Пфістеру також належать фігури євангелістів і святих отців церкви в інтер'єрі каплиці.

Останній і один з найкращих творів Йоганна Пфістера - у каплиці Боїмів. Справа від входу - надгробна композиція родини Боїмів його авторства. Там фігури Георгія Боїма і його дружини Ядвіги, їхніх дітей, у центрі - сповнена ліризму скульптура "Пієта". Поруч епітафійний портрет Зигмунта Браслера. Пфістер також є автором погрудь пророків, ангелів, картушів, емблем, що розташовані в трьох рядах глибоких кесонів купола каплиці.

Розп'яття зараз потребує реставрації. 30 вересня о 19.30 год. львів'ян та гостей міста  запрошують долучитись до благочинного концерту "Під Христом Спасителя з Вірою, Надією та Любов'ю" у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, УГКЦ на вул. Театральній, 11. Усі зібрані кошти використають для реставрації мистецької пам'ятки.

Зараз ви читаєте новину «Розп'яття Ісуса Христа 16 століття не дозволили вивезти зі Львова у Ленінград». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути