вівторок, 11 червня 2013 13:18

Російським учням не розповідатимуть про репресії Сталіна

Російським учням не розповідатимуть про репресії Сталіна
Фото: nstarikov.ru

Автори концепції єдиного підручника з історії Росії виявили більше 30 спірних питань, за якими вчителям будуть дані спеціальні рекомендації. Про це пише "Lenta.ru", посилаючись на "Ведомости".

Попередній перелік спірних питань включає в себе 31 пункт - починаючи з історії Стародавньої Русі і закінчуючи періодом правління Володимира Путіна. У списку згадуються імена більшості радянських і російських лідерів, включаючи Йосипа Сталіна, Микиту Хрущова і Леоніда Брежнєва. Сталіну присвячений одне питання, в рамках якого роль "вождя народів" рекомендується розглядати у зв'язку з "встановленням однопартійної диктатури і єдиновладдя" без згадки і оцінки масштабів сталінських репресій.

Фігури Сталіна, Хрущова і Брежнєва пропонують оцінювати винятково в контексті проведених ними реформ. Є у авторів концепції свій погляд і на новітню історію Росії - Борис Єльцин став єдиним з політичних лідерів, кого школярам належить оцінювати персонально. У періоді його правління автори концепції виділили передусім "шокову терапію" 90-х років. Епоха Путіна і Дмитра Медведєва в концепції представлена ??як період "стабілізації економіки і політичної системи".

За словами одного з укладачів концепції директора Інституту російської історії РАН Юрія Петрова, школярі повинні "сформувати внутрішнє переконання, що саме така була історія, а для інших трактувань мати бар'єр". Ще один член робочої групи декан історичного факультету МДУ Сергій Карпов запропонував "не боятися" і викладати в школах ту точку зору, яка найбільш відповідає геополітичним інтересам Росії.

Після презентації перед президією Російського історичного товариства, яке очолює Сергій Наришкін, проект концепції був відправлений на доопрацювання через виявлення в ньому фактичних помилок. Зокрема, члена робочої групи по створенню єдиного підручника Сергія Шахрая здивувало згадка в тексті "збалансованої системи поділу влади" в СРСР і змінила її "президентській республіці" в сучасній Росії.

Розробити єдину концепцію шкільного курсу історії Росії в квітня 2013 року доручив уряду РФ Володимир Путін. Відповідальним за розробку концепції призначений прем'єр-міністр Дмитро Медведєв. Проект повинен бути завершений до 1 грудня 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «Російським учням не розповідатимуть про репресії Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути