вівторок, 29 жовтня 2013 10:50

Римський шолом змусив Британію переглянути своє законодавство

Автор: Фото: archae.ru
  Римський кавалерійський шолом з Кросбері Гаррет
Римський кавалерійський шолом з Кросбері Гаррет

Одна з відомих археологічних знахідок Британії - шолом Кросбі Гаррет - буде експонуватися в Тullie House Museum, повідомляє BBC.

Шолом названий так на честь села, де він був виявлений. Артефакт датується 1-3 століттями н.е. і був виготовлений з мідного сплаву. На окремих ділянках шолома були виявлені сліди білого металу, що дає підставу зробити висновок про те, що він був посріблений.

Директор музею Хіларі Уейд повідомила з цього приводу, що це був "один з найбільш незвичайних об'єктів римського періоду Британії". На думку фахівців, шолом був виготовлений не для військових цілей, а призначався для спортивних змагань.

Автор: Фото: archae.ru
 

Він являє собою частину типового церемоніального обладунку, що застосовувався під час турнірів "hippika gymnasia". Його лицьова частина зображує юнака, одягненого в фрігійський ковпак. У його верхній частині розміщується фігурка грифона, що є незвичним атрибутом для подібних шоломів. Є припущення, що шолом зображує бога Митру, популярного в римській армії в перші століття нашої ери.

Під час виявлення шолом складався з 67 частин, тому після виявлення шолом не був визнаний скарбом, адже за британським законодавством скарбом вважаються тільки цілі предмети з міді та бронзи. Саме через цей юридичний казус англійські музеї і не отримали пріоритетного права під час його продажу з аукціону. Саме цей епізод із шоломом Кросбері Гаррет дозволив почати обговорення існуючого закону про скарби та їх оцінювання. Тепер навіть скарб вартістю 50 фунтів потрапляє під дію цього закону і музеї отримують пріоритет у можливості його викупити .

Зараз ви читаєте новину «Римський шолом змусив Британію переглянути своє законодавство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути