середа, 23 липня 2014 10:10

Радянські війська визволили тисячі в'язнів Майданеку 70 років тому

Сьогодні 70 років з дня визволення радянськими військами концтабору Майданек.

Автор: poxe.ru
 

23 липня 1944 року радянські війська звільнили в'язнів фашистського концтабору Майданек, розташованого на території окупованої Польщі.

Спочатку Майданек був задуманий нацистами як трудовий табір поблизу Любліна, розрахований всього на півтори тисячі осіб. Однак після початку Другої світової війни сюди стали прибувати радянські військовополонені. І табір був розширений.

Незабаром в Майданек почали доставляти євреїв зі Словаччини, Чехії та Франції. Тоді табір поділили на п'ять відділів, які називалися "полями". На полях №1 та №2 в 1942 році були побудовані 2 газові камери, що використовували "циклон Б", а неподалік - печі для спалювання тіл.

З середини 1942 року по липень 1944-го Майданек працював виключно на знищення. За офіційними даними, за чотири роки існування тільки в Майданеку нацистами було знищено, щонайменше, 360 тисяч людей (серед них - понад 200 тисяч євреїв). Однак найчастіше в довідковій літературі можна зустріти згадки про 1,5 мільйона загиблих (очевидно, мова йде про людей, знищених у всіх концтаборах центральної Польщі).

Операція зі звільнення в'язнів Майданека була проведена радянськими військами в ніч з 22 на 23 липня 1944 року. Вдалося врятувати близько 1,500 військовополонених і кілька тисяч цивільних ув'язнених.

Лагерна охорона підпалювала величезний крематорій Майданека, однак через поспішну евакуацію газові камери залишилися недоторканими. Пізніше радянські війська звільнили Освенціум (січень 1945 р.), Гросс-Розен (лютий 1945 р.), Заксенхаузен (квітень 1945 р.), Равенсбрюк (квітень 1945 р.) та Штуттхоф (травень 1945 р.).

Автор: poxe.ru
 
Зараз ви читаєте новину «Радянські війська визволили тисячі в'язнів Майданеку 70 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути