середа, 02 жовтня 2013 11:43

Радянські плакати на виборах виконували роль декорацій
31

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

У музеї історії Києва відкрилася виставка "Хроніка виборчої агітки в україні 20 століття". В експозиції представлені понад півсотні плакатів з колекції київського колекціонера Геннадія Кіркевича. Його колекція радянських плакатів налічує близько 3000 графічних аркушів. Колекцію плакатів почав збирати у 90-ті роки, коли відчув, що радянська епоха відходить у минуле. Багато з плакатів і листівок з цієї колекції є лише в одному примірнику.

Перші і найрідкісніші плакати датуються 10-ми роками 20 століття. Це вибори до Думи та Установчих зборів. У той час плакати були чорно-білими та двоколірними. Агітація забарвлювалася червоним кольором і доповнювалася сюжетами й елементами графіки. Поступово всю площу графічного аркуша починають займати зображення вождів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Готов сосать до старых лет" - під Києвом діє унікальний музей плакату

До Першої Світової війни плакати використовувалися як комерційна реклама. З 1917 року плакат з рекламного перетворився на інструмент політичної агітації. У 1919 році з'явилися так звані "вікна росту": політичні плакати були на зразок послідовно розміщених сюжетів у вигляді коміксів.

У 20-х роках плакат практично замінив газету, адже він був доступний для широких мас населення і його зображення були зрозумілі кожному. А стислий енергійний текст-гасло спонукав до дії. Плакат за своєю суттю імперативний та афористичний. Парадокс радянського передвиборчого плаката полягає у його цілковитій декоративності та перенасиченості політичними жестами: ця агітація безадресна і закликає просто до неконкурентних та безальтернативних виборів. Тому вони сприймалися як чисте графічне мистецтво й декорація.

Найвідоміший радянський плакатист Віктор Денисов писав про плакатну графіку так: "Плакат не есть длинное чтиво, отнесись к зрителю бережно, учтиво. Взглянул зритель, и мыслью обьят, вот это и есть плакат".

Зараз ви читаєте новину «Радянські плакати на виборах виконували роль декорацій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути