субота, 09 серпня 2014 10:00

Радянська влада вигадала матч "смерті" між киянами і нацистами
6

Пам'ятник на стадіоні «Динамо»
Фото: uk.wikipedia.org
Пам'ятний знак на стадіоні «Старт»
Пам'ятник на Сирці
Команда «Старт» (у темних футболках) і «Флакельф» (у білих) перед першим матчем 6 серпня 1942 року
Плакат до другого матчу «Старт»—"Флакелф"

72 роки тому цього дня в окупованому Києві сталася трагічна подія, яка в історію увійшла як "Матч смерті".

9 серпня 1942 року на стадіоні "Зеніт" відбувся матч київської команди "Старт" (команда київського "Хлібзаводу", зібрана з гравців довоєнних київських футбольних клубів "Динамо" і "Локомотив") проти футболістів німецької команди "Флакельф".

Згідно з радянською пропагандою, це була елітна команда "Люфтваффе", що спеціально прилетіла на матч з Німеччини, щоб підняти дух нацистів своїми перемогами. До цього вона жодного разу не програвала на окупованих територіях. В дійсності це була фронтова аматорська команда, в якій виступали як льотчики, так і зенітники.

На цей матч прийшло багато киян-уболівальників, особливо молоді. На стадіоні атмосфера складалася напружено. Футбольні пристрасті вибухали з домішками ворожнечі: Червона армія — вермахт. Проявлялася ненависть до окупантів.

Стадіон галасував, розносилися антифашистські гасла. На ці вияви ворожнечі, німці, які були присутні на цьому футбольному матчі, почали стріляти вгору. Футбольна зустріч завершилася перемогою команди киян "Старт".

Газета "Нове Українське слово" звіту про цю футбольну зустріч на своїх сторінках не надрукувала. Тому в легенді, яка ходить серед киян, що бачили цю зустріч, а потім інші зустрічі, рахунок матчу називають різний: і 6:0, і 5:1. Але якраз ця зустріч і увійшла в історію. Бо за легендою після цього матчу нібито всю команду "Старту" окупанти розстріляли.

Насправді ж, це були не товариські зустрічі. Це була гра дійсно не на життя, а на смерть. Треба було мати сміливість вступити в протиборство з фашистською ідеологією

Після визволення Києва з німецької окупації радянська влада розкрутила пропагандистську компанію навколо "матчу смерті", намагаючись приховати свої злочини в Києві: спалення і руйнацію центру Києва, підрив радіомінами Успенського собору і причини нищення євреїв у Бабиному яру.

Зараз ви читаєте новину «Радянська влада вигадала матч "смерті" між киянами і нацистами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути