Ексклюзиви
вівторок, 26 січня 2016 15:01

П'ять ратуш в Україні, що вражають
5

Снятинська ратуша
Фото: http://www.discoverukraine.com.ua/
Бучацька ратуша
Чернівецька ратуша
Дрогобицька ратуша
Львівська ратуша

Ратуші — органи міського самоврядування в містах Західної і Центральної Європи, які не мали магдебурзького права.

Такі міста ще називали ратушними. Оскільки наша країна знаходиться в самому серці Європи, то й не дивно, що на території України налічується так багато ратуш, серед яких є справжні архітектурні дива.

Львівська ратуша — це пам'ятка архітектури національного значення, що належить до Світової спадщини ЮНЕСКО. Чотириповерхова споруда побудована з цегли у стилі класицизм. Ратуша має внутрішній дворик, а над будівлею підноситься вежа з годинником. Сучасна вежа львівської ратуші має висоту 65 метрів і є найвищою в Україні.Історик Францішек Яворський стверджує, що будівництво тривало у 1827–1835 роках за спільним проектом Франца Трешера і Йозефа Маркля, затвердженим у Відні. Вартість будівництва — 800 тисяч золотих ринських.

Чернівецька ратуша — одна з найкрасивіших ратуш Західної України і пам'ятка архітектури національного значення. Побудована ратуша протягом 1843 -1847 років будівельною фірмою Менделя Амстера під керівництвом Адольфа Маріна та архітектора Андреаса Мікуліча. Триповерхова будівля з високою баштою та внутрішнім двориком, збудована у стилі пізнього класицизму, дуже гармонійно влилась в архітектурний ансамбль міста. Такий стиль забудов був характерний практично для всіх тогочасних ратуш на території Королівства Галичини та Володимирії.

Дрогобицька ратуша — споруда у стилі класицизм з елементами еклектики, збудована у 20-х роках ХХ століття. Частину попередньої ратуші було розібрано та добудовано за новим проектом, а над уцілілою частиною надбудовано третій поверх. Її архітектором був Мар'ян Нікодемович. Триповерхова будівля збудована з цегли, має внутрішній дворик, оточений з усіх сторін стінами ратуші. З вежі відкривається чудова панорама, що охоплює практично все місто Дрогобич.

Снятинська ратуша — це пам'ятка архітектури у стилі класицизм, вважається однією з найгарніших і найвищих ратуш в Україні. Висота будівлі сягає 50 м, її вежу видно за кілька кілометрів, ще на під'їзді до міста. Вона поступається за висотою лише Львівській ратуші. Прекрасна споруда є родзинкою і візитівкою міста, її зображують на емблемах, медалях, сувенірах. Архітектор ратуші Йосиф Шрейбер врахував сейсмічність зони розташування і властивість грунтів скелястого пагорба, адже ратуша стоїть на відмітці 270 м над рівнем моря. Годинник на ратушній вежі, циферблати якого розміщені з чотирьох сторін, кожні 15 хвилин сповіщає мелодійним дзвоном жителів міста про час.

Бучацька ратуша — унікальна пам'ятка архітектури національного значення у місті Бучач на Тернопільщині. Споруда в стилі рококо була зведена у 1751 році завдяки активній фінансовій підтримці графа Миколая Потоцького. Збудували її на на головній Ринковій площі всього за один рік. Ратуша в Бучачі — творіння двох талановитих майстрів: Бернарда Меретина, який відав безпосередньо її спорудженням, і Іоганна Георга Пінзеля, що займався зовнішнім оздобленням будівлі. Бучацька ратуша за скульптурним оздобленням та органічним синтезом мистецтв не має аналогів в архітектурі України XVIII століття.

Зараз ви читаєте новину «П'ять ратуш в Україні, що вражають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути