вівторок, 07 серпня 2012 15:36

Пророцтво майя про "кінець світу" є прийомом древніх "політтехнологів"

Пророцтво майя про "кінець світу" є прийомом древніх "політтехнологів"
"Текст є не стільки пророцтвом, скільки пам'ятником стародавньому політичному життю". Фото: livescience.com

Пророцтво майя про "кінець світу" - прийом древніх "політтехнологів", заявив на прес-конференції в Гватемалі Марселло Кануте, директор Інституту мезоамериканских досліджень в Тулейні в США, повідомляє сайт PRALC археологічного проекту "Ла-Корона".

Археологи на чолі з Марселло Кануте і Томасом Баррієнтос з університету дель Валле в Гватемалі в "місті-примарі" майя Ла-Короні, розграбованому мисливцями за скарбами, серед руїн стародавніх храмів виявила камені з ієрогліфами і сходи, прикрашені різьбленими табличками віком 1300 років. Було встановлено, що зображення і письмена присвячені 200-річної історії міста майя Сакнікт, що знаходився на місці Ла-Корона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німецькі археологи розкопали гробницю принца майя

Але справжнім сюрпризом для вчених став "сходовий камінь", на якому вибито 56 ієрогліфів. У цих загадкових написах, вдруге після знахідки в мексиканському Тортугуеро, згадується дата закінчення часів. Їй в Григоріанському календарі відповідають 21 або 23 грудня 2012 року. Важливо, в якому контексті йдеться про "кінець світу", заявив керівник розкопок Марселлло Кануте, і пояснив: "Текст є не стільки пророцтвом, скільки пам'ятником стародавньому політичному життю".

Відомо, що біля Ла-Корони проходили бої між державами майя Калакмулем і Тікалем, що закінчилися розгромом першого в 695 році. Доля правителя Калакмуля Юкнум Ічаак Кахк, прозваного Лапою Ягуара, була невідома. Але згадка на "сходовому камені" його візиту в Сакнікт рік потому після поразки, допомогла розгадати чергову загадку історії. "Вчені думали, що правитель Каламукля загинув в бою або був узятий в полон, але сенсаційна знахідка це спростовує", - зазначив Девід Стюарт, який брав участь в розшифровці тексту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дорога виявилася найбільшою дамбою індіанців майя

Більш того, після поразки Лапа Ягуара навідувався в міста-союзники. Намагаючись відновити віру в силу і незламність своєї влади і впевненість у майбутньому, він проголосив себе "паном тринадцятого катуна" - чергового "20-річного" циклу, який за значенням відповідає європейському століттю, і закінчився до програшу у війні з Тікалем. Потім він продовжив свій вплив на тринадцятий бактун. Уточнимо, це глобальний період, на зразок тисячоліття, завершальний календар майя, який починається 11 або 13 серпня 3114 року до нашої ери і розрахований на 5125 років.

"У майя була тоді політична нестабільність, ось цар і вирішив відміряти собі термін до кінця наступного великого календарного циклу, що завершується в нашому 2012 році", - резюмував Стюарт. А Кануте уточнив: "У часи кризи майя використовували календар, щоб пропагувати стабільність, а не лякати один одного кінцем світу".

Зараз ви читаєте новину «Пророцтво майя про "кінець світу" є прийомом древніх "політтехнологів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути