субота, 18 лютого 2017 12:29

Прах відкривача Плутона відправили до планети через дев'ять років

Прах відкривача Плутона відправили до планети через дев'ять років
Карликова планета Плутон

18 лютого 1930 року американський фотограф-лаборант Клайд Томбо в приватній обсерваторії штат Арізона виявив у зузір'ї Близнюків дев'яту, найвіддаленішу планету Сонячної системи Плутон.

Для пошуку невідомої планети у 1894 році американський астроном-любитель Персіваль Ловелл заснував приватну обсерваторію, куди залучив професійних астрономів і наступні 23 роки фінансував безуспішні пошуки таємничої "Планети X". По смерті Ловелла її пошуки не припинились і в 1928 році директор обсерваторії доручив пошуки "Планети X" 23-річному астроному-аматору Клайду Томбо, який зайнявся фотографуванням зоряного неба з допомогою 13-дюймового астрографа. Також робив порівняльний аналіз фотознімків для пошуку об'єктів, що змінили своє положення. Це дало можливість Томбо відкрити сотні астероїдів, комету та багато змінних зірок. 18 лютого у сузір'ї Близнюків він виявив нову планету. Як і більшість тіл у поясі Койпера, Плутон складається здебільшого з каменю й льоду і є відносно малим (діаметр близько 2374 км). За масою він поступається Місяцю вп'ятеро, а за об'ємом — утричі. Після підтвердження результатів Томбо декількома іншими астрономами, 13 березня, в річницю народження Ловелла і Вільяма Гершеля, відкривача Урану, Томбо повідомив про своє відкриття широку громадськість.

За відкриття планети, названої Плутоном, Клайд Томбо був відзначений багатьма міжнародними нагородами. У 1932-у він вступив в Канзаський університет, після закінчення якого працював і далі у обсерваторії Ловелла. Помер Томбо в 1997 році і через дев'ять років частку його праху було встановлено в космічний апарат "New Horizons", який 13 липня 2015 року пройшлов на рекордно близькій відстані 13 тисяч кілометрів від Плутона.

Тривалий час вчені вважали Плутон тією самою "Планетою X", існування якої передбачав Ловелл. Однак у 1971 році був відкритий супутник Плутона, Харон, що дало можливість обчислити його масу і діаметр, які виявились в 5 і 2 рази меншими земних. Це заклало перші сумніви у астрономів чи можна вважати Плутон планетою. А після того як на початку XX століття вчені дослідили, що Плутон не відповідає визначенню "планета" - він був зарахований до нової категорії карликових планет разом із Еридою та Церерою. Єдиний космічний апарат, який досліджував Плутон зблизька, — New Horizons ("Нові обрії"), що пролетів повз нього 14 липня 2015 року на відстані 12 500 кілометрів.

Зараз ви читаєте новину «Прах відкривача Плутона відправили до планети через дев'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути