неділя, 16 березня 2014 02:57

Полтавські діти знімають фільми про зброю

Полтавські діти знімають фільми про зброю
Фото: forum.vgd.ru

Неподалік курортного Миргорода знаходиться багато стрілецької зброї. Її затопили більшовики у ставку біля селища Ромодан.

"Чутки про зброю ходили вже давно. То ж ми почали збирати інформацію. Зібрали документальні спогади людей, котрі після революції потрапили в еміграцію, поспілкувалися із місцевими мешканцями. Виявилося, у цьому ставку зберігається багато стрілецької зброї ще із 20-х років минулого століття",– розповідає автор фільму Марина Пасько.

Коли почався наступ української армії з метою визволення України від більшовицьких окупантів, то станом на березень 1918 року в районі вузлової станції Ромодан більшовики зосередили багато військових ешелонів із живою силою, амуніцією та боєприпасами. Також тут знаходилися кілька бронепоїздів. Район станції більшовики укріпили артилерійськими підрозділами та комунікаційними системами оборони.

Бій за станцію тривав більше тижня. Всю зброю, котру не вдалося забрати із обозами, більшовики втопили у ставку. Там же втопили і пошкоджений панцирник.

У 1941 році станція Ромодан стала знову місцем запеклих боїв. Навколо самого ставка знаходилися чотири зенітні батареї. Коли німці вже підійшли до Ромодану, то надійшла команда зенітки та запаси іншої зброї втопити у ставку, а бійцям вибиратися із оточення.

А ще у цьому ставку знаходиться підбитий німцями радянський винищувач.

У шістдесяті роки минулого століття військові водолази спробували дослідити дно ставка. Але від свого задуму відмовилися. У ставку було дуже багато стрілецької зброї, котру скидали туди хаотично, а також значна кількість снарядів різних калібрів та призначення.

Зараз ви читаєте новину «Полтавські діти знімають фільми про зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути