середа, 27 квітня 2016 16:35

Польські археологи реставрують лева в Пальмірі

Польські археологи реставрують лева в Пальмірі

Спеціалісти з Польщі відправляться в Пальміру для реставрації давньої скульптури лева. Реставратори вже працювали над цим об'єктом 11 років тому, але бойовики ІДІЛ зруйнували його.

Триметрову скульптуру лева Аллат (давньоарабська богиня неба та дощу ) датують 1 ст. до н.е Вона була вперше виявлена польськими археологами в 1977 р. в храмі Аллат . У 2005-му експедиція вперше вирушила на реставраційні роботи. В травні 2015 року ісламістська організація, знана як "Перлина пустелі", зруйнувала скульптуру лева. Повідомляє Art Daily.

Нині реставрацією будуть займатися Бартош Марковскі та Роберт Зуковскі. "Я очікував, що моя робота збережеться на 200 чи 300 років. Але доводиться починати все спочатку лише 10 років потому. Цей лев, неначе наша дитина, тому ми вирішили повернутися", – запевняє Марковскі.

"Зараз Пальміра потребує людей. Нині тут тільки військові, репортери і два божевільних реставратори", - говорить дослідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Англії будівельники виявили давній паб

Після того як Марковскі каталогізує усі частини пам'ятки, у великих ящиках їх відправлять у Дамаск, де почнуться реставраційні роботи.

Нагадуємо, що в квітні бойовики ІДІЛ зруйнували поблизу іракського міста Мосул археологічну пам'ятку "ворота Бога", яка була зведена 2 тисячі років тому.

Зараз ви читаєте новину «Польські археологи реставрують лева в Пальмірі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути